Historiens vingesus til flyopvisning i Skalstrup

Himlen over Roskilde gav genlyd fra de mange flyvemaskiner, og tilskuerne til weekend'ens flyveshow ved Roskilde Lufthavn og Flyvestation Skalstrup kunne nærmest mærke historiens vingesus.

Her var de karakteristiske dobbeltdækkere fra flyvningens barndom og 1. verdenskrig. De blev efterfulgt af berømte jagermaskiner fra 2. verdensskrig, og siden fulgte de moderne maskiner med jetmotorer og masser af elektronik.

Højdepunktet denne weekend i Skalstrup var dog en fungerende udgave at en af 2. verdenskrigs mest berømte bombemaskiner, en Boeing B-17 kaldt 'flyvende fæstning'.

Den var bestykket med så mange maskingeværer, betjent af skytter i tårne og ved luger, at der skulle være ildkraft nok til at holde tyske jagerfly som Messerschmitt 109 og Focke-Wullf på afstand. Det gik da også udmærket i begyndelsen.

Farlige dagangreb

Men da de tyske jagere blev udstyret med kraftigere maskinkanoner, havde de flyvende fæstninger ikke ildkraft nok til at klare sig. Derfor led de meget store tab ved angreb på Schweinfurt og Regensburg, så man besluttede at opgive angreb i dagslys.

Først da amerikanerne fik de langtrækkende jagermaskiner Mustang, der som eskorte kunne beskytte 'de flyvende fælstninger' hele vejen frem og tilbage, blev dagsangrebene genoptaget.

Englænderne havde ikke de samme problemer, fordi de gennemførte deres bombeangreb om natten med fly som Lancaster og andre typer og andre.

Op til weekenden var der varslet regn det meste af tiden, men heldigvis blev vejret meget bedre end de dystre forudsigelser. Det var selvfølgelig godt for det store arrangement, hvor tusinder var mødt frem over de tre dage.