Jakob og Jonas holder Kalundborg varm juleaften

I julen skruer vi godt op for radiatorerne, og i mange hjem sendes elmåleren på overarbejde, når både ovn, kogeplader og diverse julelys skal holdes i gang. Men selv om der er godt blus på mange komfurer juleaften, mens vi laver julemaden, er det samlede elforbrug i Danmark alligevel cirka 10 procent lavere på en juleaftensdag sammenlignet med en almindelig december søndag. Mere effektive komfurer, ovne og LED-belysning hjælper med til at begrænse elforbruget, og samtidig er varmen og strømmen i stigende grad grøn.

Men strømmen og varmen kommer ikke af sig selv. Derfor tager Jakob Teil Hansen og Jonas Helmer på arbejde på Asnæsværket juleaften, så vi andre kan julehygge med familie og venner.

- Vores kraftværker er bemandet døgnet rundt 365 dage om året, og juleaften er ingen undtagelse. Vi skal sørge for, at værkerne altid kan levere el og varme, når der er behov for det, siger Ole Thomsen, der har det operative ansvar for Ørsteds ni kraftværker i Danmark.

Men selvom Jakob og Jonas skal tilbringe juleaften på Asnæsværket, kommer de dog også til at mærke, at det er jul.

Der er bestilt julemenu, som kan nydes i kontrolrummet, hvor der er juletræ, julepynt og lækkerier. Og måske ligger der også en gave fra chefen under træet. Gaverne og hyggen med familien må dog vente til 1. juledag, når vagten er slut.

Medarbejderne på kraftværkerne oplever netop på juleaften en stor ændring i strømforbruget.

Frem til kl. 18 er der et relativt jævnt elforbrug i de danske hjem. Men fra det øjeblik, juleanden og flæskestegen er ude af ovnen, falder strømforbruget markant, og det stiger først for alvor igen, når vi vender tilbage på arbejde den 27. december.

Nym