Der er brug for flere dygtige lærere - og du kan nå det endnu

Af Jakob Harder Dekan for det lærerfaglige fakultet på Københavns Professionshøjskole

Læreruddannelsen er og bliver en af de vigtigste uddannelser i Danmark. Derfor er jeg meget glad for, at vi for nylig kunne tilbyde hele 732 ansøgere en plads på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, så vi fortsat er Danmarks største læreruddannelse. De studerende kan se frem til fire år med et stærkt studiemiljø, gode studiekammerater, engagerede undervisere og spændende praktikforløb. Så langt, så godt.

Men det er ingen hemmelighed, at kommunerne her i Region Hovedstaden er begyndt at have svært ved at rekruttere uddannede lærere. Antallet af børnefamilier med skolebørn er på et historisk højt niveau, og de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der er ikke færre end 181.248 børn i alderen 6-15 år bosat i Region Hovedstaden. Et tal der ifølge prognoserne kommer til at vokse støt de kommende år. Vi har derfor afsat plads til mange flere lærerstuderende på uddannelsen.

Det er vigtigt med dygtigere lærere til skolerne i hovedstadsregionen, og vi kan heldigvis se, at der er flere unge, der er interesserede i uddannelsen i forbindelse med efteroptaget til uddannelsen her i august. Vi har derfor netop udskudt vores deadline for efteroptaget frem til studiestart.

Stort politisk ansvar

Hvis vi skal have flere unge til at vælge læreruddannelsen, så hviler der også et stort ansvar på politikerne - både landsdækkende og lokalt. Landsdækkende skal politikerne være klar til at indfri alle løfterne fra folketingsvalgkampen og investere mere i uddannelse efter flere år med nedskæringer. Lokalt skal politikerne arbejde benhårdt for at sikre de bedst mulige rammer for de praktikforløb, som lærerstuderende skal igennem, før de er færdiguddannede.

I dag forlader mere end hver tredje lærer skolen - mange inden for få år efter de er uddannet. Vi vil som uddannelsesinstitution gerne arbejde endnu tættere sammen med kommunerne omkring læreruddannelsen. Det samme gælder modtagelsen af nyuddannede lærere. Det er godt, at folkeskolelærere har andre karriereveje end skolen, men vi skal gøre mere for, at det er aktive tilvalg, snarere end fravalg af skolen, der giver nyuddannede lærere lyst til at søge andre græsgange.

Vigtigst i Danmark

Folkeskolen er i mine øjne den vigtigste samfundsinstitution i Danmark, og derfor har vi alle sammen et fælles ansvar for at folkeskolen også i fremtiden har dygtigere lærere. Så spred rygtet. Der er stadig ledige studiepladser, og vi har brug for flere dygtige lærere i hovedstadsområdet.