Sneboldskamp og dukkemager hos Farmor

Børnehaven Parkhaven havde en vild sneboldskamp i Farmorhuset, hvor de som de første oplevede et helt særligt dukketeater baseret på Farmor-bøgerne, som der nok er flere på vej af, for illustrator Madoka Kishi var også på besøg.

Vordingborg

- Det er en kærlighedsdans, hvisker Farmor, Annette Andersen, da fortælleren Gitte begiver sig ud i en vals med den store snemand.

Midt i sommervarmen, er det blevet vinter i Farmorhuset, hvor børnehaven Parkhaven torsdag var de første der kunne opleve den nye version af dukketeateret Farmor og Sortemis, i en helt ny version.

Stykket,  som Helle Nørgaard Schou har lavet, baseret på Farmorbøgerne er tilsat ekstra sang og musik, hvor Farmor-Nina spillede guitar, men det ekstra-særlige nye,  var dukkerne.

De første dukker var store kopiere af Madoka Kishis tegninger fra bøgerne, men indtil for nylig var Yvonne Fairhill i 13-ugers kommunal praktik i Farmorhuset.

- Jeg fandt sådan en bog om dukkemageri hernede - det var med porcelænsdukker og spurgte om jeg måtte købe den eller bruge den.

Det måtte jeg godt, men så spurgte Farmor om jeg ikke ville lave nogle dukker, fortæller Yvonne Fairhill. 

Hun har nemlig - engang 1970erne - været dukkemager på Præstø Dukkemuseum, og har været vant til at lave dukker af porcelæn. Siden har hun arbejdet hos  Corning, på plejecenter og som rengøringsmedarbejder, inden hun fik så meget slidgigt, at hun er kommet i afklaring.

Men håndelaget for dukkemageriet, har hun aldrig glemt.

- Men jeg kunne jo ikke lave porcelænsdukker - det havde vi ikke udstyr til, så Farmor foreslog, at jeg lavede kludedukker, fortæller Yvonne Fairhill.

-  De første dukker var lidt for tynde, men de næste er blevet ret gode, påpeger hun og viser de flotte dukker med detaljeret tøj, der fremstår præcis som Farmor. Hun både fisker, drikker kaffe, kigger til siden og meget andet.

Og børnene var også vilde med dem - og dukketeateret i det hele taget. De fik blandt andet lov til at kaste snebolde indenfor. Men det bedste var nu fastelavnsbollerne i alle regnbuens farver, som  blev serveret bagefter.

For i Farmorhuset kan det både være fastelavn og vinter - også selvom det er sommer udenfor.

Godt i Vordingborg

Med - på besøg fra Japan - var også illustrator Madoka Kishi, der har lavet de første to Farmorbøger. Og hun har lovet at hjælpe med at lave de to - måske tre næste - bøger. Men har lidt travlt, når hun nu bor i Japan og i øvrigt er gift med en australier.

Men Vordingborg har en særlig plads hos hende. Hun har således arbejdet hårdt på et H.C. Andersen-projekt, der tog al hendes tid og gav en række problemer.

- Men der var det godt at komme til Vordingborg og se hvor godt det går med Farmorhuset. At der er så mange, der er glade her. Det betyder meget. Jeg har tegnet en del før, men uden Farmor var jeg ikke begyndt at male, som jeg gør, fortæller hun.