Danske basketkvinder gør kval-comeback med nederlag

Det kvindelige danske landshold i basketball var torsdag på banen i en kvalifikationsturnering for første gang i 19 år.

Det skete, da Danmark på udebane mødte Rumænien i den første kvalifikationskamp frem mod EM i 2021.

Det danske landshold tabte sin første kamp i gruppe D 55-70. Senere torsdag spiller Italien mod Tjekkiet i Danmarks gruppe.

Landstræner Jesper Krone satte ord på nederlaget bagefter i en pressemeddelelse.

- Jeg har skrevet på mit taktikbræt, at hvert sekund på banen tæller på det her niveau.

- Den mindste uopmærksomhed og den mindste fejl bliver straffet, og det så vi tydeligt. Vi spillede en hæderlig kamp, og teknisk og taktisk var vi fint med, men forskellen var hurtighed i opfattelsen, fysik og mistede bolde, siger Jesper Krone.

De danske kvinder er nummer 46 på verdensranglisten, mens de mere erfarne rumænske basketballkvinder rent faktisk var to pladser efter Danmark inden kampen.

Årsagen var dog, at Danmark på det seneste har haft succes i EM for små nationer, hvilket har givet point.

I sommeren i 2018 vandt Danmark således den mindre turnering i Irland, og det var også den sejr, der satte tankerne i gang om at deltage i EM-kvalifikationen.

De danske kvinder har selv stået i spidsen for en indsamling, der har skrabet tilstrækkeligt med penge sammen til at finansiere kvalifikationen.

Det skyldes, at Danmarks Basketball Forbund ikke har økonomi til at betale for to landshold, og forbundet har valgt at poste penge i herrelandsholdets EM-kvalifikation.

Det danske kvindelandshold i basketball spillede den seneste kamp i en stor kvalifikationsturnering i november i 2000.

Landsholdet genopstod i 2018 i forbindelse med turneringen i Irland.

Maria Jespersen blev topscorer i kampen for Danmark, da hun stod for 18 point, mens Emilie Hesseldal og Line Peichnik blev noteret for henholdsvis ti og ni point.