OVERBLIK: Her er regeringens særlige rådgivere

S-regeringen har sat navne på en række af de særlige rådgivere, som skal hjælpe ministrene i den nye regering.

Statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen var de første til at sætte navne på deres rådgivere. Det skete allerede før sommerferien.

Mette Frederiksen har valgt to centralt placerede medlemmer fra Socialdemokratiets kontor på Christiansborg. Det er tidligere souschef for partiets sekretariat Martin Justesen, og tidligere souschef i partiets politiske afdeling Sara Vad Sørensen.

Det har vakt kritik fra blandt andet De Radikale og flere oppositionspartier, at Mette Frederiksen derudover har ansat Socialdemokratiets tidligere stabschef Martin Rossen som leder af et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet. Det er et brud på den hidtidige tradition om, at embedsværket skal være neutralt, har kritikken lydt.

Martin Rossen bliver medlem af regeringens to mest magtfulde udvalg: Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Her sidder ellers kun ministre, som er ansvarlige efter ministerloven.

Regeringens nummer to, finansminister Nicolai Wammen, har også udpeget to af de mest centralt placerede medarbejdere i Socialdemokratiets afdeling på Christiansborg som sine særlige rådgivere. Det er tidligere pressechef i Socialdemokratiet Mads Brandstrup og Mathias Secher, der kommer fra en stilling som afdelingschef i Socialdemokratiets politiske afdeling.

Regeringens nummer tre, udenrigsminister Jeppe Kofod, har udpeget Ole Rydahl Svensson som særlig rådgiver. De to har arbejdet sammen i Europa-Parlamentet, hvor Ole Rydahl Svensson har været sekretariatsleder for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet.

Den næste i statsrådsrækkefølgen er justitsminister Nick Hækkerup, som har ansat Michael Baunsgaard Schreiber som særlig rådgiver. Michael Baunsgaard Schreiber kommer fra en stilling som fagdirektør for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune, men har tidligere været rådgiver og konsulent for Socialdemokratiets ledelse.

Også social- og indenrigsminister Astrid Krag har valgt en særlig rådgiver fra egne rækker. Astrid Krag har ansat Lynne Birch Hansen, der i den seneste valgperiode har været politisk rådgiver for Astrid Krag og Socialdemokratiet på velfærdsområdet.

Skatteminister Morten Bødskov fortsætter linjen med at ansætte særlige rådgivere, som har en tæt forbindelse til partiet. Morten Bødskov har ansat Jakob Eldrup Lauesen, der tidligere har været særlig rådgiver for daværende minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.

Klimaminister Dan Jørgensen har ansat Peter Strauss Jørgensen som særlig rådgiver. Peter Strauss Jørgensen kommer fra en stilling som partner og seniorrådgiver hos Borgen Communications & Public Affairs, men har tidligere været særlig rådgiver for daværende erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i perioden 2013 til 2015.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for Nordisk samarbejde Mogens Jensen er gået uden for partiet for at finde sin rådgiver. Han har ansat Søren Andersen, der hidtil har været pressechef hos Landbrug & Fødevarer, som er en af de centrale interesseorganisationer på området.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke har valgt en erfaren rådgiver i Rasmus Jønsson. Rasmus Jønsson blev første gang kendt i offentligheden som rådgiver for partiet Ny Alliance med Naser Khader i spidsen. Siden har han blandt andet været særlig rådgiver for netop Magnus Heunicke, da han var transportminister i dem tidligere SR-regering.

Transportminister Benny Engelbrecht har også sørget for endnu et tomt skrivebord i Socialdemokratiets afdeling på Christiansborg ved at ansætte Ida Bjørn-Mortensen, der i den seneste valgperiode har rådgivet partiet om klima, energi og det grønne område.

Minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, har endnu ikke ansat en særlig rådgiver.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil holder sig også til partiets betroede folk og har ansat Bjarke Dahl Mogensen, der kommer som fra en stilling som politisk rådgiver i Socialdemokratiet.

Forsvarsminister Trine Bramsen har ansat Josephine Ilchmann Jørgensen, der kommer fra en stilling som juridisk og politisk rådgiver i Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg. Josephine Ilchmann Jørgensen er uddannet jurist.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har den måske mest diskussionslystne på de sociale medier af alle de nye særlige rådgivere: David Tarp. Han kommer fra en stilling som rådgiver for Danmarks tech-ambassadør i Silicon Valley, men har tidligere været presserådgiver for Socialdemokratiets gruppeledelse på Christiansborg.

Erhvervsminister Simon Kollerup har også udpeget en tidligere politisk rådgiver fra Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg som særlig rådgiver. Sofie Findling Andersen har derudover tidligere arbejdet som erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye forsætter traditionen med at udpege rådgivere fra Socialdemokratiets politiske afdeling på Christiansborg. Valget er faldet på Kristian Gladbo Platz, der har rådgivet partiet i udlændingepolitiske spørgsmål.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har udpeget Michael Johnson som særlig rådgiver. Han kommer fra et job som politisk konsulent i 3F og har tidligere været særlig rådgiver for statsminister Mette Frederiksen, da hun var justitsminister. Han har blandt andet også arbejdet i DI.

De sidste ministre i statsrådsrækkefølgen har til gengæld i højere grad udpeget rådgivere, som ikke kommer fra partiet. Boligminister Kaare Dybvad har ansat Helge Toksvig Bjerre, der har siden 2018 været indehaver af kommunikationsbureauet Kampagnekontoret. Han tidligere arbejdet blandt andet som konsulent i 3Fs formandssekretariat.

Miljøminister Lea Wermelin har ansat Mette Falkenberg Rasmussen, som hidtil har været chefrådgiver og manager hos kommunikationsbureauet Operate A/S.

Kulturminister Joy Mogensen har ansat Kasper Fogh Hansen, der kommer fra en stilling som politik- og kommunikationschef for Tænketanken Cevea.

Kilder: Pressemeddelelser fra ministerierne, Berlingske.