Værter skal sikre trygheden på biblioteket

Hillerød bibliotek har ansat to værter til at sikre trygheden i den ubemandede åbningstid, efter at unge hænger ud om aftenen, og de har oplevet tyverier

Flere biblioteker i landet har oplevet så meget uro fra unge, der larmer eller fester i den ubemandede åbningstid, at de har måttet lukke midlertidigt for tilbuddet. Det er blandt andet sket på et bibliotek i Esbjerg, hvor en gruppe unge brugte biblioteket som varmestue, støjede og rodede, så andre biblioteksgæster ikke turde opholde sig der.

På biblioteket i Hundested smed en gruppe unge med inventaret, hoppede på skrankerne og rykkede planter op. Der var endda en slåskamp, som sendte en person på skadestuen. På Vesterbro Bibliotek i København har de oplevet, at hjemløse "flytter ind" i aftentimerne og drikker og ryger, mens de i Helsingør har oplevet en enkelt gang at finde noget hash og derfor midlertidigt lukke for den ubemandede åbningstid.

Oplevelserne rundt omkring i landet har fået Hillerød Bibliotek til at tænke kreativt for at sikre, at biblioteket er et trygt sted at være, også i aften- og weekendtimerne. De har derfor ansat to nye værter, som både skal sørge for, at stemningen forbliver god, og samtidig løse forskellige praktiske opgaver såsom bogopsætning, oprydning og lignende.

"Nogle steder har bibliotekerne haft store problemer og har lukket den selvbetjente åbningstid i perioder. Der vil vi ikke hen. Så vi vil være på forkant, så det ikke eskalerer," siger bibliotekschef Stine Have.

Ideen til at ansætte værter har Hillerød fået fra biblioteket i Albertslund, og nu er de to værter ansat, både til blot at være til stede - og samtidig hjælpe med at fylde papir i printeren eller kopper i kaffemaskinen - opgaver som bibliotekarerne så ikke skal tage sig af, når de møder ind på arbejde igen.

"Værterne kan løse nogle praktiske opgaver, som ellers skal løses på andre tidspunkter af personalet, så vi mener, det er en smart brug af ressourcerne. For det er jo ikke noget, vi har ekstra midler til. Det er et spørgsmål om, hvordan vi skal bruge de lønmidler, vi har, så det kommer borgerne mest muligt til gavn," siger Stine Have.

Værterne kan for eksempel hjælpe, hvis den automatiske afleveringsautomat går i udu i løbet af weekenden:

"Den kan nogle gange gå i stå, og så møder bibliotekarerne ind mandag morgen til et bjerg af bøger, som folk har ladet ligge - eller de er gået derfra med uforrettet sag, og det er jo ærgerligt. Nu kan værterne tjekke, at automaterne virker," siger hun.

Også på Hillerød Bibliotek har de oplevet udfordringer i den ubemandede åbningstid, hvor brugerne selv kan lukke sig med deres sundhedskort.

"Vi har haft en del unge, som kommer på biblioteket om aftenen, særligt i weekenderne. Som regel opfører de sig pænt, men nogle gange er der opstået småkonflikter. Vi har også ind imellem fået nogle henvendelser fra borgere, især her det sidste halve års tid. De har oplevet nogle episoder, hvor de ikke syntes, det var lige så rart at komme på biblioteket som ellers. Nogle gange har der været lige lovligt festligt," siger Stine Have.

Derfor har personalet taget nogle snakke med de unge, som har efterspurgt, at der er en voksen til stede om aftenen - og det vil biblioteket altså gerne imødekomme.

"Som regel har det en regulerende effekt, bare det at der er er voksen til stede med et skilt og en nøglesnor om halsen. Så vi ser det som et tryghedsskabende og forebyggende initiativ. Vi har en lang selvbetjent tid, hvor her kommer mange mennesker, og vi vil gerne sikre, at det er trygt og rart at komme her. Den udvidede åbningstid er et super vigtigt tilbud, som mange borgere er glade for, og vi vil gerne have, at det bliver ved med at køre godt," siger bibliotekschefen, som tilføjer, at biblioteket desværre også været udsat for tyveri nogle gange i det sidste halve år:

"Det drejer sig om Playstation spil og legetøj i børneafdelingen. Det er rigtig ærgerligt, for vi får ikke erstattet de stjålne ting og har ikke bare råd til nye. Det får os selvfølgelig til at øge vores tyverimærkning. Men vores fornemmelse er, at det primært sker i den selvbetjente åbningstid, og vi håber også, at indsatsen med biblioteksværterne vil gøre en forskel her".

De to nye værter, Mohammed Loubani og Alexander Ysbæk-Nielsen, arbejder primært klokken 17-21.30 torsdag til søndag.

Mohammed er 40 år og har en baggrund inden for servicebranchen. Desuden er han uddannet vagt.

Alexander er 25 år og læser HF i Hillerød. Hans plan er at starte på at læse Psykologi om et år. Alexander har også en del erfaring fra servicebranchen.

I første omgang afprøver Hillerød Bibliotek tiltaget frem til nytår for at få erfaringer med, hvordan det virker.