Nekrolog over Henrik Topsøe

Efter flere års kræftsygdom sov Henrik Topsøe stille ind fredag 9. august, blot én dag før han ville være fyldt 75 år. Dermed er der sat punktum for en enestående videnskabelig karriere og mere end 40 års virke i Haldor Topsøe A/S.

Henrik Topsøe blev født i 1944 som søn af Inger og Haldor Topsøe. Han blev kemiingeniør i 1967, og efter en MsC, ph.d. og postdoc på Stanford University i USA blev han i 1974 ansat i familievirksomheden, Haldor Topsøe A/S.

Først og fremmest var Henrik Topsøe en internationalt anerkendt videnskabsmand og forsker. Der stod enorm respekt om ham i den videnskabelige verden. Han blev anset for en af verdens vigtigste forskere inden for katalyse med over 180 videnskabelige artikler bag sig og samtidig én af de mest citerede forskere på feltet. I 1980'erne stod han i spidsen for et team, der som de første i verden kortlagde den atomare struktur i raffinaderikatalysatorer. Et opsigtsvækkende gennembrud, som konkurrenterne så langt efter.

Henrik spillede også på andre områder en særdeles vigtig rolle for Topsøe, ikke mindst i forbindelse med tilbagekøbet af italienske Snamprogettis aktieandel.

Henrik var drivkraften bag familien Topsøes investering inden for biotek og var bestyrelsesmedlem i IGM Biosciences Inc, en pioner inden for nye kræftbehandlinger, fra firmaets dannelse i 2010 frem til 2018.

I løbet af sin karriere sad Henrik i bestyrelsen på Københavns Universitet samt i flere videnskabelige organisationer, og i 2015 blev han Ridder af Dannebrog. Han var medlem af flere videnskabelige foreninger som Kemisk Forening, Dansk Fysisk Selskab, Ingeniørforeningen, American Institute of Chemical Engineers, American Association for the Advancement of Science og American Chemical Society og udnævnt "Foreign Associate" i National Academy of Engineering.

Da Haldor Topsøe døde i 2013, overtog Henrik posten som formand for selskabets bestyrelse, som han varetog indtil 2016. Henrik fortsatte efter sin tilbagetræden med at have sin gang i Topsøe, som havde stor glæde af hans kontakter over hele verden, og han blev i 2016 medlem af bestyrelsens nyetablerede Innovationskomité.

Beskeden, intelligent, analytisk - og hyggelig. Det er nogle af de ord, som kolleger og omverdenen igennem tiden har hæftet på Henrik Topsøe. Han blev igennem en menneskealder kendt og afholdt som en empatisk, interesseret og social kollega i Topsøe, med stor integritet og medfølelse, uanset hvilken relation man måtte have til ham. Søn af virksomhedens stifter, bestyrelsesformand, internationalt anerkendt videnskabsmand, jovist - men for de fleste kolleger i Topsøe var han ganske enkelt Henrik. Han satte et stort præg på firmaet, både værdimæssigt, forskningsmæssigt og med sin person, og han vil blive inderligt savnet.

Henrik Topsøe efterlader sig sin kone, Nan-Yu Topsøe, sin datter, Christina Teng Topsøe, og barnebarnet Haldor William Topsøe Murphy.