Juletravlhed i købmandens pakkeland

For femte år i træk giver juletiden større travlhed end året før i pakkeshoppen hos Spar i Borup - en landsdækkende udvikling slår igennem lokalt.

"Det her er bare pakkerne fra i går - senere kommer dagens læs på 600-700 pakker fra Post Nord, DAO, GLS og Bring. Black Friday slår virkelig igennem i denne uge. Det har været kaotisk hele ugen," konstaterer købmand Knud Laustsen.

Et kig i butikkens baglokale bekræfter den udtalelelse; der er pakker fra gulv til loft. Og altså endnu et læs julepakker på vej. Det er langtfra tilfældigt - pakkeshoppen i Borup afspejler en landsdækkende udvikling.

De danske forbrugere har således - ikke overraskende - haft travlt med at hive de gode tilbud hjem til årets Black Friday. Det viser en opgørelse fra Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), der har registreret en stigning på 50-60 procent i forhold til forrige års Black Friday.

"Black Friday er uden tvivl den største handelsdag på nettet nogensinde," udtaler foreningens direktør Niels Ralund således til TV2.

Travlhed i pakkeshoppen

Knud Laustsen har de seneste fem år haft en pakkeshop i sin købmandsbutik. Og ligesom Black Friday år for år sætter ny rekord for kundernes forbrug, oplever Spar-købmanden det samme. Der kommer flere og flere pakker - navnlig i december. De bliver registreret i butikken, og så får kunden en sms om, at pakken er klar til afhentning.

De fleste henter den samme dag eller dagen efter. Kun ganske få pakker bliver sendt retur, som det sker automatisk efter 14 dage.

"Folk venter jo på deres pakker, og vi opfordrer altid folk til at hente dem så hurtigt som muligt. På den måde er det også lettere for os at holde styr på pakkerne," forklarer Knud Laustsen.

Det øgede forbrug omsættes direkte i flere pakker i december måned end året før.

"Det stiger 15-20 procent fra det ene år til det næste. Sidste år udleverede vi cirka 50.000 pakker - i år kommer vi op i nærheden af 60.000 pakker," oplyser købmanden.

For at klare det øgede pres, hyrer han hvert år ekstra personale ind i julemåneden. Han glæder sig over travle dage, der også giver en smule ekstra omsætning i købmandsforretningen.

"Pakkeshoppen bidrager til, at folk bliver i byen - og det giver også et lidt bedre flow hos os," konstaterer han med et lunt smil.