Billedserie: KOL-kor rungede ud i kirken

Hvilken fælles aktivitet skal man finde på, hvis man er en gruppe mennesker med en sygdom, der gør, at ens lungekapacitet kan være helt nede på blot ti procent? At starte et kor er måske ikke det mest oplagte, men det var lige præcis, hvad Randi Carlsen og nogle andre gjorde for fire år siden.

- Jeg havde aldrig før tænkt på at synge, og sådan tror jeg alle vores medlemmer har det. Så det var jo lidt en vanvittig tanke at starte et kor, siger hun.

Siden starten har koret, der hører ind under Lungeforeningens Kalundborg lokalafdeling, forbedret sig markant, fortæller Leif Møller, der har ledet koret i alle årene.

- De bliver hele tiden bedre og bedre, men de startede også fra et sted, hvor de absoult ingen sangbaggrund havde, fortæller han med et smil, der følges op af et rungende »Nej, det havde vi ikke« fra en grinende Randi Carlsen.

Lørdag var det lokale KOL-kor vært for kor fra andre lokalafdelinger af Lungeforeningen. I alt var der cirka 180 deltagere fra Hillerød, Greve, Odsherred, Brøndby og Roskilde. Og når de sang sammen, var det altså svært at høre, at der var tale om en gruppe mennesker med nedsat lungekapacitet.

KOL-koret i Kalundborg synger normalt i Aktivitetshuset, men havde som hjælp til værtsrollen i dagens anledning fået lov til at låne Nyvangskirken. Lungeforeningens Kalundborg lokalafdeling har omkring 260 medlemmer. 80 af dem er med i koret, og der kommer cirka 35-40 hver onsdag, hvor de mødes og synger.