Kronprinsessen åbnede Forskningens Døgn på Peter Lieps

"I skal blive ved med at være nysgerrige. Tænk på Pippi. Hun gør en masse skørt. Hun prøver at gøre noget nyt, og så ser hun, om det virker. Sådan er det også at være forsker. Man ved ikke altid, hvor det fører hen. Men man skal turde prøve."

Det var nogle af de ord, som uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers sagde til eleverne fra tre skoleklasser, der onsdag var med til at åbne Forskningens Døgn på Peter Lieps i Dyrehaven. Klasserne fra Kildegaard Privatskole og Løjtegårdskolen på Amager har været med til at teste aktiviteterne i Forskningens Døgns skoleprogram TÆT PÅ LYD.

Til stede var også professor Carsten Rahbek, der står bag et nyt forskningsprojekt Lyden af Danmark og bestyrelsesformand for Carlsberg Mindelegat Flemming Besenbacher, der støtter projektet. Projektet blev skudt i gang ved denne lejlighed.

"Vi ved helt grundlæggende ikke, hvilke lyde der omgiver os. Vi ved ikke, hvordan natur- og menneskeskabte lyde er fordelt i Danmark, og vi forstår ikke, hvordan lydene påvirker os. Det har vi brug for, at Danmarks befolkning hjælper med at afdække. Det er let at deltage - det kræver kun en mobiltelefon og 30 sekunder af din tid. Det er både sjovt, og så har det stor betydning, når vi skal tage stilling til, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden. Lyden af Danmark kortlægger for første gang nogensinde lydene for et helt land," sagde leder af forskningsprojektet professor Carsten Rahbek.

Den lyd, der var mest fremherskende ved onsdagens åbning af Forskningens Døgn, var dog lyden af blitzende kameraer.

"Nu tror jeg, at I skal holde lidt inde, så vi kan høre lyden af skoven," sagde Tommy Ahlers til de mange fremmødte journalister.