Husker du?: Kreative landmænd

Der er ikke meget, der slår duften af forår, medmindre der altså lige er blevet kørt gylle på markerne. Men hvordan kan man få gyllen kørt ud uden at få sure naboer? To landmænd forsøgte sig i foråret 2015 med at indrykke annoncer i avisen, så naboer kunne henvende sig, hvis de for eksempel skulle holde konfirmation. Her kan du læse artiklen fra dengang, hvor Anders Christensen og Michael Spannow forsøgte at imødekomme deres naboer.

Når vasketøjet hænger ude til tørre en dejlig forårsdag, skal det helst dufte af frisk luft, når man tager det ind.

Og bestemt ikke af gylle.

Men forår er også tid for gyllekørsel på landet, og det kan ikke undgås.

Men i den østlige del af kommunen er to landmænd indstillet på, at gyllen skal genere deres naboer mindst muligt.

Derfor indrykkede de for nogle uger siden en annonce i avisen, hvor de bad folk om at henvende sig, hvis de skulle holde fest i gylle-perioden.

Så kunne de to tilrettelægge kørslen, så det passede så godt som muligt.

- Der er ikke noget ekstraordinært i det, vi har gjort det før, fortæller den ene af de to landmænd, Anders Christensen.

Nye hvert år

Oprindeligt begyndte han at cykle rundt til naboerne med sedler til postkassen, men efterhånden var det nemmere med annoncen. Og med tiden kom Michael Spannow med på annonce-vognen.

Og de to er udmærket klar over, at den gylle, de kører ud, ikke er specielt populær.

- Der er jo ikke noget værre end at køre gylle ud og så opdage, at naboerne holder sølvbryllup dagen efter, siger Anders Christensen.

Han fortæller, at der hvert år er nye naboer, der reagerer på annoncen.

- Der er nye, der skriver hvert år, at det er et godt initiativ. Vi har altid fået rigtig god respons på annoncen, lyder det fra landmanden.

En af dem, der har givet den gode respons, er Karina Andersen, der bor lidt uden for Faxe.

- Vi skal have konfirmation og haven fyldt med gæster, og så synes jeg da, det ville være rart, at der ikke blev spredt gylle i de dage, siger hun.

Hun mener, annoncen er en god idé, fordi den giver naboerne mulighed for at reagere, inden gyllen kommer.

- Jeg synes, det er en rigtig fin mulighed, at man kan melde ind, hvis man skal holde noget, og at de to landmænd så planlægger efter det, siger hun

God kommunikation

At landmændene får god respons på deres annonce, kommer ikke bag på Susanne Hegelund.

Hun er partner i kommunikationsbureauet Hegelund&Mose og tidligere kommunikationsdirektør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Dialog er jo en rigtig god ting, og i det omfang, man skaber forståelse for det, man gør, er det god kommunikation. Det svarer jo til, når man hænger en seddel op i opgangen om, at man holder fest på lørdag, mener Susanne Hegelund.

Hun har tidligere hørt om landmænd, der sætter skilte bag på traktoren, men annoncer er nyt for hende.

- Men det er en god idé. Og i det omfang, vi forklarer, hvad vi gør og hvorfor, er der altid god mulighed for, at det bliver positivt modtaget, siger kommunikationseksperten.

Anders Christensen kan i øvrigt berolige med, at gyllekørslen snart er overstået.

- Vejret har været godt i år, så vi er næsten færdige, siger han.