DEBAT: Nordsjælland dumper - uddanner alt for få faglærte

Af Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland:

Enten er talenterne meget ujævnt fordelt over landet - eller også udnytter vi ikke talenterne godt nok. Det er de nærliggende konklusioner, når man ser på, hvordan det går i forskellige landsdele med at nå regeringens mål om at uddanne flere faglærte.

Målet er, at 30 procent af folkeskoleeleverne i 2025 skal søge ind på en erhvervsuddannelse, så vores samfund kan få de dygtige, faglærte medarbejdere, vi har så hårdt brug for. På landsplan går det langsomt fremad - i år sneg procenten sig op på 20,1 procent. Men der meget stor forskel på, hvordan de forskellige landsdele klarer sig.

Værst står det til i Nordsjælland. Ser vi de nordsjællandske kommuner under ét, er det kun 13,3 procent. af eleverne, der i år har søgt ind på en erhvervsskole. Vi kan glæde os over, at over 23 procent af Frederikssunds folkeskoleelever har valgt en erhvervsuddannelse. Men i Rudersdal er det helt nede på 4,5 procent og i Hørsholm er det 6 procent.

Det skyldes blandt andet, at forestillingerne og forventningerne er forskellige hos både de unge og deres forældre i forskellige landsdele.

Målet er da heller ikke at udviske alle forskelle på tværs af landet, men der er god grund til at rokke ved både forestillinger og fordomme, så flere unge havner på den rette hylde, og samfundet ikke går glip at gode håndværkere.

Unge faglærte inden for f.eks. bygge- og anlæg har et hav af gode jobmuligheder, lige som der er mulighed for at læse videre til eksempelvis bygningskonstruktør eller ingeniør eller blive selvstændig.