Forsker glæder sig over saloner

Samtaler fylder meget i vores liv. De giver velvære og refleksion. På trods af det glemmer vi at tale sammen, og det vil Fredensborg Bilbiotekerne og Frivilligcenter Fredensborg gøre noget ved. Sammen arrangerer de fem samtalesaloner i løbet af foråret, hvor alle er velkomne til at komme og få talt ud.

Torben Bechmann, der er studieleder på Institut for Psykologi på Københavns Universitet glæder sig over initiativet.

- Det er et godt initiativ. Det sker nok ikke med vilje, men vi glemmer at tale sammen, og det er der flere grunde til. Single-husstanden er nu den mest udbredte, og ensomheden stiger. Posthusene lukker, og mange handler på nettet. Så de steder, hvor vi før mødtes, findes ikke længere, og vi har brug for at snakke sammen, siger han.

En undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen i 2017 viser, at procentdelen af danskere, der ofte føler sig uønsket alene, steg fra 5,6 procent i 2010 til 6,3 procent i 2017. Torben Bechmann mener, at samtalen har afgørende karakter for os som mennesker. Den er nemlig med til at forme os som individer.

- Vi har brug for at få svar på vores egne tanker, og det sker ved, at andre reagerer på det, vi siger. Når vi skal tage stilling til, hvad en anden siger, giver det indhold i livet, og det får os til at reflektere over og forstå os selv, forklarer han. Han peger på, at samtalen har trange kår, fordi mange af de steder, hvor den før var afgørende, forsvinder.

- Der bliver ikke længere holdt så mange familiefødselsdage, hvor man sidder over for den ukendte onkel og skal få snakken til at gå. Vi bevæger os i netværk, hvor vi ligner hinanden, og så glemmer vi tit at tale rigtigt sammen, siger Torben Bechmann.

- Ofte tør vi ikke at tale sammen, fordi vi deler os op i »os« og »dem«, og det er ødelæggende. Jeg synes, at det er en god idé at mødes på et neutralt sted og høre, hvad andre mener. Vi er alle forskellige, så det er godt at snakke om forskellene mellem os.

- Vi skal vinde samtalen tilbage, så jeg mener, at der er god mening i at tale med andre til samtalesaloner. Også selvom det er nogen, men ikke kender, siger han.

Læs mere om samtalesalonerne i artiklen »Samtalesaloner: Vi skal huske at tale sammen«.