Hashmillioner trillede gennem vekselkontor

Københavnsk direktør straffes med fængsel i fire år for groft hæleri. Han anker på stedet.

57 millioner kroner fra kriminalitet blev håndteret af et vekselkontor i København, og derfor skal den ansvarlige i fængsel.

Københavns Byret straffer fredag formiddag direktøren i foretagendet, Abbas Mohamad-Baker, med ubetinget fængsel i fire år for hæleri og forsøg på hæleri.

En del af beløbet stammede fra hashhandel, mens resten var fortjeneste på ukendte former for kriminalitet, har anklagemyndigheden hævdet, og byretten er blevet overbevist.

Den dømte vidste, at han havde med sorte penge at gøre, lyder konklusionen.

Den 56-årige ryster dog på hovedet, da han forlader retslokalet. Hans forsvarer, advokat Khuram Riaz Ahmed, oplyser, at dommen ankes til frifindelse.

Det var under efterforskningen af en stor hashsag i 2014, at politifolk diskret fulgte med og observerede, hvordan en mistænkt blev betjent hos Moneygroup Exchange på Nørrebrogade i København. Han fik 2,5 millioner kroner vekslet til euro.

Omstændighederne ved omvekslingen var ret usædvanlige, og siden hen konstaterede politiet, at der også var mystik omkring yderligere 54,5 millioner kroner. Også her var der tale om sorte penge, mener byretten.

Dommen er blot endnu én i rækken af afgørelser mod københavnske vekselkontorer, som har fungeret som uundværlige stoppesteder for kriminelle.

Senioranklager Andreas Christensen har ført sagen. Netop fængsel i fire år var hans oplæg til domsmandsretten, oplyser han.

Abbas Mohamad-Baker blev anholdt i februar 2016. Samtidig fandt betjente et godt stykke over en million kroner i diverse valuta, og disse penge er fredag blevet lagt i statskassen.

Ud over fængsel frakendes Abbas Mohamad-Baker retten til at drive erhvervsvirksomhed med valutaveksling.

I de senere år er en stribe vekselkontorer og direktører blevet straffet. Nogle af dem er blevet dømt for at vaske penge fra kriminalitet hvide. Her er eksempler på domme om hæleri:

* 2019 i Københavns Byret: Fængsel i fire år til direktør i Moneygroup Exchange. Hæleri og forsøg på hæleri for i alt 57 millioner kroner.

* 2018 i Københavns Byret: Bøde på 10,5 millioner kroner til Dan-Cash Investments.

* 2018: Direktør i New Travel And Exchange får fængsel i fire år i Østre Landsret.

* 2017: I Dan-Cash-sagen idømmes to mænd af Østre Landsret fængsel i henholdsvis tre år og seks måneder og to år.

* 2017: Uni Travel & Exhcange får bøde på 111 millioner kroner. Far og søn, der drev firmaet, idømmes fængsel i hver seks år af Østre Landsret.

* Desuden er fire kontorer under tiltale i en verserende sag, som politiet kalder Operation Greed. Primex Money anklages for hæleri med 351 millioner, Buens Exsercie for 255 millioner, T. C. Service for 110 millioner og Cash Me for 9,4 millioner.

Endvidere har andre vekselkontorer fået bøder for ikke at overholde de regler, som skal forhindre hvidvask.

Kilder: Ritzau.