Påskekrisen i 1948 emne for foredrag

For lidt over 70 år siden opstod der her i landet i påsken en stærk angst for et kommunistisk kup og en sovjetisk invasion, og der blev i den forbindelse taget særlige forholdsregler fra statens side.

Det holder historiefortæller Kaare R. Skou og historiker Hans Jørgen Lych Larsen foredrag om torsdag den 17. januar kl. 19 i Domus Felix i Lejre, skriver DAGBLADET Roskilde.

I månederne op til påsken i 1948, der faldt i den sidste uge af marts, var angsten for sådan et kup vokset stærkt, da der i løbet af det tidlige forår var opstået allehånde rygter om mystiske hændelser rundt om i landet, som kunne pege på et kup og man frygtede også, at kupmagerne ville få hjælp af sovjetiske tropper.

Efter påsken ophørte kriseberedskabet, og der kom ikke noget kup. En dansk soldat blev dog dræbt; drabet var et uheld, der havde sin rod i den opgejlede stemning under krisen.

Lejre Historiske Forening arrangerer foredraget om krisen, og de to foredragsholdere vil forsøge at komme med et bud på, hvad der var årsagen til krisen, og hvorfor der opstod så voldsom en panik i netop påskedagene 1948.

Det har i øvrigt tidligere været kundgjort på en liste fra foreningen, at foredraget finder sted den 16. januar - det er ikke korrekt. Foredraget ligger fast på torsdag den 17. januar.