Ældre hjemmeboende får en hånd

Det er ikke altid lige nemt at læse en skrivelse fra det offentlige, skrue en pære i en besværlig lampe, bruge en boremaskine eller sy en knap i, hvis man ikke længere ser så godt.

Men - der er hjælp at hente. Ældresagen i Hundested har lavet en service, hvor et korps af foreningens hjælpere går ud til ældre i eget hjem og hjælper med netop de små opgaver, som måske ikke lyder af meget, men som alligevel kan være en hovedpine, hvis man ikke længere selv kan

Jørgen Hansen, 69 og tovholder på projektet, er en af en gruppe på ti, som meget gerne går ud og hjælper.

- Vi er en blandet flok, der kan forskelligt, fortæller han.

- Vi kan hjælp med at læse et brev fra kommunen, hjælpe med at få pc eller telefon op at køre, vi kan sy en knap i, sætte billeder eller gardiner op. Men vi begrænser det til småting, så vi ikke går håndværkerne i bedene, siger Jørgen Hansen.

- Vi graver ikke have, klipper hæk og rydder sne

Ordningen har kørt et år - og Jørgen Hansen ser meget gerne, at flere bruger den.

- Vi skal have det fortalt. Der kommer løbende henvendelser, men vi vil gerne have flere. Nogen gange, har jeg en fornemmelse af, at folk måske er beklemt ved, at vi kommer gratis med værktøjskassen - uden de skal betale. Men sådan et besøg med en kop kaffe måske - det er bare alletiders. Det giver en tilfredsstillelse, at se, de ældre bliver glade.

Jørgen Hansen er selv ung og frisk - men håber da, at ordningen eksisterer så længe, at hvis han får brug for det, kan også han ringe.

For alle

Det koster altså ingenting med den »hjælpende hånd« - ud over måske en hyggelig kop kaffe. Den hjælpende hånd er en service, som mange afdelinger af Ældresagen har. Nogle steder er der et gebyr, hvis man ønsker at benytte den, men Ældresagen i Hundested har valgt at det skal være gratis for alle ældre i eget hjem.

Og der er faktisk kunder fra nabobyen, hvor ældresagen ikke har en lignende tkjeneste.

- Vi vil helst holde det indenfor byskiltet. Men vi kører også til Frederiksværk, hvis der er behov - og et tilskud til benzinen.

Jørgen Hansen har været ude på mange forskellige typer opgaver.

- Forleden var jeg ude og flytte tre malerier for en ældre, som ikke selv kunne bore huller i væggene. Vi har også lige haft en større sag med en dame, der flyttede fra stort hus til lille lejlighed - her har vi hjulpet med at komme på plads, sat et par skabe op og så videre.

Jærgen Hansen har været ude på vidt forskellige opgaver: sat gardinstænger op, persienner, skiftet batterier i ure, samlet reoler og Ikea-skabe og skiftet pærer.

Hvis man har brug for hjælp, kan man kontakte tjenesten på Telefon: 61 26 51 23 - mandag og torsdag, imellem 10.00 - 12.00. Man kan også komme ned på biblioteket i Hundested, hvor Ældre Sagen i Hundested har kontor på 1. sal. (gennem læsesalen). Der er kontortid hver tirsdag fra kl. 10.30 - 12.00.

Der er Hjælpende hænder i mange kommuner. I Nordsjælland blandt andre Hundested, Helsingør og Frederikssund.