Platform til bekæmpelse af matchfixing står i stampe

Idrætten ser matchfixing som en stor trussel i Danmark, men spilleverdenen er ikke så sikker, viser rapport.

Der er stor uenighed om, hvor stort et problem manipulation af sportsbegivenheder er i Danmark. Og fremskridt i bekæmpelsen har der ikke været mange af de seneste år.

Det viser en evaluering, som Idrættens Analyseinstitut (Idan) har offentliggjort onsdag.

Mens parterne tættest på sporten ser matchfixing som en stor og ubelyst trussel, mener repræsentanter fra spilleverdenen og Anklagemyndigheden ikke, at det udgør et særligt stort problem i landet på grund af de få sager, der har været fremme.

Danmark tiltrådte i 2014 Europarådets konvention om manipulation af idrætskonkurrencer.

Det førte til, at man to år senere oprettede "Den nationale platform for koordinering af bekæmpelse af manipulation af idrætskonkurrencer".

Formålet var - som navnet angiver - at skride ind over for matchfixing, og til det formål slog Anklagemyndigheden, Anti Doping Danmark, Danske Spil, Dansk Boldspil-Union (DBU), Danmarks Idrætsforbund (DIF), Kulturministeriet, Spillebranchen og Spillemyndigheden pjalterne sammen.

Men nu viser evalueringen, at parterne er skuffede over, hvor lidt der er kommet ud af samarbejdet.

Det skyldes ifølge Idan flere årsager.

For det første mangler der en klar ledelsesstruktur og konkrete initiativer. For det andet er det uklart, hvad persondataforordningen (forkortes GDPR) betyder for udveksling af personfølsomme informationer.

Og for det tredje er der uenighed om krydsfeltet mellem det offentlige retssystem og DIF’s eget matchfixingregulativ.

Uenighederne fører til gnidninger mellem platformens medlemmer, konkluderer de to forfattere til rapporten, senioranalytiker Peter Forsberg og forsknings- og analysechef Rasmus K. Storm.

- Samlet set er der skuffelse i medlemskredsen i forhold til, hvor meget – eller lidt – platformen har udrettet.

- Der er flere forhold ved platformen og dens arbejde, der ikke fungerer optimalt, og som lægger hindringer i vejen for, at platformen kan skabe bedre resultater, siger de til Idans hjemmeside.

Særligt Anti Doping Danmark, DIF og DBU frygter, at der foregår betydeligt mere matchfixing i Danmark, end offentligheden har kendskab til.

Vicedirektør i DBU Kenneth Reeh betegner det i evalueringen som "fodboldens doping".

Ifølge Morten Rønde, der er direktør i Spillebranchen, bliver problemet generelt talt op.

- Jeg synes, at idrætsorganisationerne gerne har villet tale problemet op. Om så det er reelt nok, og problemet er større, det ved jeg ikke. Men jeg synes, at det virker, som om de har haft en interesse i at tale det op til at være et stort problem.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det potentielt kan være et stort problem, men om det aktuelt er et stort problem, det ved jeg ikke. Det tror jeg ikke, at der er nogen, der kan sige, siger direktøren i et citat fra rapporten.

Sammenlignet med mange andre sager, myndighederne tager sig af, er matchfixing ikke et stort problem, mener senioranklager Rasmus Maar Hansen fra Anklagemyndigheden. Derfor er det svært at retfærdiggøre at afsætte flere ressourcer til det end i dag, lyder det.

Har man kendskab til matchfixing, kan man blandt andet melde det til Anti Doping Danmark. Det er sket 12 gange de seneste to år. En enkelt sag er i løbet de seneste to år blevet anmeldt til politiet, men den har ikke ført til straf.

/ritzau/