EL: Problem at modstandere skal vurdere hinandens værdighed

Der står i Danmarks vigtigste lov, Grundloven, at et politisk flertal kan stemme et medlem ud af Folketinget, hvis vedkommende skønnes uværdig.

Retsordfører Rosa Lund (EL) mener dog, at det kan være udemokratisk, hvis politiske modstandere kan sende hinanden ud af Folketinget.

- Jeg synes, det er et problem, at jeg som en af Inger Støjbergs modstandere nu skal beslutte, om hun kan sidde herinde eller ej. Det synes jeg ikke, er et demokrati værdigt, siger Rosa Lund.

Hun udtaler sig tirsdag inden et møde i det udvalg, der skal se på Støjbergs værdighed.

Støjberg fik mandag en fængselsdom på 60 dage i Rigsretten, der er den blot anden i 100 år.

Rosa Lund regner med, at Enhedslistens folketingsgruppe vender sagen om Støjbergs værdighed på et møde torsdag morgen.

- Det har vi ikke taget beslutning om endnu. Jeg regner med, at vi gør det torsdag morgen. Vi skal beslutte, om Inger Støjberg kan fortsætte på sit mandat i Folketinget, siger Rosa Lund.

Støjberg vurderer selv, at hun vil blive kendt uværdig til at sidde i Folketinget.

Selv om et medlem bliver erklæret uværdig, kan vedkommende godt blive medlem af Folketinget igen engang i fremtiden.

Hverken Socialdemokratiet, Venstre eller De Konservative har ønsket at forholde sig til spørgsmålet endnu.

Sidst et medlem blev smidt ud af Folketinget var i 1990, da Hugo Holm blev smidt ud af både parti og folketing efter en voldsdom samme år.

Enhedslisten kom dog først i Folketinget i 1994 og kan derfor for første gang være med til at sende et folketingsmedlem ud.

- Der er ingen tvivl om, at det, Inger Støjberg har gjort, er ekstremt alvorligt. Og jeg har absolut ingen sympati for det, hun har gjort, men der er nogle mennesker, der har stemt på hende og valgt hende.

- Vi er ikke uenige, tror jeg. Men vi vender skråen, som en anden rødhåret dame ville have sagt, siger Rosa Lund med henvisning til Støjberg.

Spørgsmål: Der står jo i Grundloven, at Folketinget skal træffe beslutningen, og så kan vælgerne ved næstkommende valg gøre det om. Hvorfor er det så problematisk?

- Det er problematisk, fordi det er mærkeligt i et demokrati, at politiske modstandere kan stemme hinanden ud. Det er systemer, vi kun kender fra stater, vi ikke vil være i kategori med, som for eksempel Erdogans Tyrkiet, siger Rosa Lund.

/ritzau/