Ni måneder efter valg er Hollands regering endelig på plads

Ni måneder efter Hollands parlamentsvalg i marts er fire partier enige om en regeringsaftale, der igen vil gøre Mark Rutte til premierminister.

Det oplyser ordførere fra to af partierne - VVD og D66 - til tv-kanalen NOS.

Det bliver den fjerde regeringskoalition i træk med Mark Rutte i spidsen. Han har været Hollands premierminister siden 2010.

Regeringsaftalen, der er indgået mandag, omfatter Ruttes eget parti konservative VVD samt D66, CDA og det kristendemokratiske ChristienUnie.

Det er de samme partier, der har siddet i regering siden 2017.

Parlamentet skal stemme om aftalen onsdag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Men kalenderen vil formentlig nå at skifte til januar 2022, før regeringen tiltræder. De fire partier skal nemlig først udvælge de kommende ministre.

Valget i marts gav et så uklart resultat, at forhandlingerne har været vanskelige og er trukket ud.

I alt har det taget 271 dage at få en aftale på plads. Dermed har forhandlingerne varet længere end den hidtidige hollandske rekord, der lød på 225 dage. Det var i 2017.

Ved valget for ni måneder siden blev Rutte og hans VVD det største parti. Men med kun 22 procent af stemmerne havde premierministeren brug for de tre andre partier for at have et flertal bag sig.

Den aftale, der nu er indgået, indeholder blandt andet et løfte om at gøre noget ved boligmanglen i Holland.

Der er også tilskud til børnepasning og flere penge til sundhed og skoler skrevet ind i aftalen, skriver hollandske medier ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den kommende regering ventes også at bruge milliarder af euro på tiltag, der skal bremse klimaforandringer.

Holland har gentagne gange ikke opfyldt sine klimamål. Det er et af de lande i EU med den højeste CO₂-udledning per indbygger.

Rutte har været Hollands premierminister siden 2010. Han er en af de længst siddende regeringschefer i Europa, skriver Reuters.

/ritzau/