Via Roma takker af efter 26 år

Den 1. november 1995 blev Allerød Torv indviet med pomp og pragt og gratis champagne. En af butikkerne på det splinternye torv hed Via Roma Sko.

Det gør den stadig, men kun indtil 23. december. Herefter er det slut for skobutikken og parret bag, Ayse og Musti Akkas.

“Vi bliver skældt ud af kunderne, der spørger, hvad vi bilder os ind at lukke. Det er kærligt og velment. Men lukningen er meget vemodig, og jeg har fældet et par tårer. 26 år. Butikken er jo lidt som et barn for en og fungerer som vores andet hjem. Jeg har tilbragt flere vågne timer her end i mit hjem,” siger Ayse Akkas.

Lukningen er parrets egen beslutning, og de understreger, at det ikke har noget med corona at gøre, hvilket mange kunder ellers har spurgt om. De blev spurgt af udlejeren, om de ville af med lokalerne, da You Sushi skal finde et nyt sted at være, når bygningerne ved Allerød Stationsvej rives ned for at gøre plads til det nye boligbyggeri med en Lidl i bunden.

Skulle overtales

Ayse Akkas fortæller, at det især var hende, der skulle overtales, men de sagde ja, fordi det passede med et behov for at ændre deres koncept.

“Vores koncept kræver en finjustering. Vi har været for store til Allerød rent kvadratmetermæssigt de seneste år. Vi har alt, men vi skal ikke have alt. For otte år siden var det en god ide, at vi også begyndte at sælge tøj. Men tiderne skifter, og i dag skal vi være mere dynamiske,” siger Musti Akkas.

Dermed løfter parret også sløret for, at man ikke har set det sidste til dem i Lillerød, hvor de udover at have drevet butik i 26 år også har boet siden 1992. De har konkrete planer om at åbne en ny butik i mindre lokaler til næste år. Konceptet bliver anderledes, men vil stadig have salg af tøj og sko som udgangspunkt.

Ingenmandsland

“Vi overvejede, om vi skulle prøve i en anden by, men vi kom frem til, at det er her, vi vil være. Vi har været glade for at være en del af byen, og vi kan godt lide det, vi laver. Samtidig er vi for unge til at gå på pension og for gamle til at lære noget andet,” siger 51-årige Ayse Akkas og smiler.

“Vi er i ingenmandsland,” supplerer 56-årige Musti Akkas, ligeledes med et smil.

De er endnu ikke klar til at løfte resten af sløret for deres nye planer. Ifølge eget udsagn har de også sådan cirka et halvt års afspadsering til gode efter et langt liv som selvstændige. Det skal bruges på børn og børnebørn.

Nu handler det først om at få sagt ordentligt farvel til kunderne.

“Vi vil gerne takke vores mange gode og loyale kunder og ønske dem en god jul og så fortælle dem, at vi ses i det nye år,” siger Ayse Akkas.