Kunsten skal ud til borgerne

Jørgen Lassen gæsteanmelder Billedkunstrådets udstilling af lokale værker i Gubben, Hundested.

Af Jørgen Lassen, halsnaes.info

HUNDESTED Lørdag 4. december var der fernisering på udstillingen i Gubben i Hundested om kunst og lokalhistorie. Udstillingen omfatter 13 værker med lokalhistoriske motiver fra 1892 til 1969.

Desværre er der ikke almindelig offentlig adgang til udstillingen med faste åbningstider, idet udstillingens målgruppe er de mange brugere af Gubben. Dog kan grupper på minimum 10 personer bestille tid hos Lone Vind til at se udstillingen (lone_vind@hotmail.com).

Formanden for Hundested Kunstforening, Lone Vind, har på vegne af Billedkunstrådet i Halsnæs Kommune stået for projektet ”Kunst- og lokalhistorisk udstilling på Gubben”. Opgaven gik ud på at samle et antal kunstværker fra den kunstarv, der er indsamlet og opkøbt gennem mange år af daværende Hundested Kommune. Værkerne skulle op fra depoterne og ud i lyset, til glæde for Halsnæs Kommunes borgere.”

En veludført registrering mangler

I sin åbningstale fokuserede Lone Vind på en række problemer med Halsnæs Kommunes kunstsamling:

Flere af værkerne trænger til nænsom og kyndig reparation, de ønskede værker fra depotet var meget beskidte, nogle værker var adskilt fra deres ramme, et værk havde hul i lærredet og lærredet på en del værker trængte til en opstramning.

Registreringen af kommunens værker i kunstdatabasen havde også mangler med hensyn til korrekte titler, årstal og oplysning om hvor de befandt sig.

– Dette fortæller mig, at Halsnæs Kommune, som skal passe på vores alles kulturarv, måske har troet der var orden i sagerne. Det viser sig, at vi mangler en ordentlig og veludført registrering, fastsættelse af procedurer for hvor værkerne er ophængt. Flyttes der rundt med værkerne, hvem registrerer det så? Og sidst og ikke mindst, mangler der et jævnligt tilsyn og en fast vedtaget økonomi til vedligehold af Kommunens samlede værker, konkluderede Lone Vind.

Behov for lokalhistorisk museum

Lone Vind pegede også på behovet for et lokalt museum:

– Jeg er kommet udefra og bor nu i Lynæs, kom fra fiskersamfundet Nexø på Bornholm, middelalderbyen Ribe og har rejst hele Danmark rundt og besøgt mange byer og lokalsamfund. Jeg blev personligt meget forundret over, at Hundested ikke har sit helt eget Lokal- og kunsthistoriske museum?

– Alle byer med respekt for deres byhistorie har et lokalt museum, som alle vi og vores turister besøger for at få indsigt i og orientering om, hvilken by vi befinder os i. Hundested og Lynæs har sin helt egen spændende historie og besøges af utrolig mange turister hvert år, men hvor kan vi se deres billeder og byhistorie.

– Vi er så heldige, at frivillige borgere og foreninger har indsamlet en stor historisk samling gennem tiderne, og dermed sikret vores fælles lokale kulturarv. Ud over foreningernes ihærdige indsamlinger, ligger flere familier i Hundested inde med værker og materialer fra en svunden tid. Det er helt op til Halsnæs Kommune fremover at sikre denne kulturarv.

– Samtidig vil et lokalt museum, med en kompetent ledelse og en nøje udvalgt bestyrelse, ud over at afholde skiftende udstillinger med lånte eller egne samlinger, give borgerne mulighed for at have et sted, hvor de kan aflevere tingene fremover, og hvor vi fortsat kan opkøbe og indsamle flere vigtige lokalhistoriske materialer, samt vise os selv og besøgende turister vores spændende historie.

Hundested Skole som museumsbygning

– Borgerne, som jeg har mødt her i Hundested, har peget på et helt relevant smukt hus, nemlig den såkaldte 1919-bygning, den oprindelige gamle Hundested Skole og senere en del af Storebjergskolen, som et godt bud på et egnet lokalt historisk museum, sagde Lone Vind og fortsatte:

- Huset er smukt, ligger fint tilbagetrukket med p-plads foran huset, placeret i gåafstand til både gågaden og Hundested Havn, og placeret lige hvor Hundested og Lynæs mødes. Et flot og rigtigt placeret hus til et lokal- og kunsthistorisk museum. I håbet om, at borgere, Billedkunstrådet og Halsnæs Kommune fremover vil passe godt på vores samlede kulturarv og give den de bedste betingelser til os og fremtidens generationer.

Svært at få armene ned af begejstring

Svend Gade fra Hundested Lokalhistoriske Forening og Arkiv holdt herefter også en tale:

– Først: Svært at få armene ned af begejstring over, at disse lokalhistoriske malerier er kommet op at hænge. Vores forening har været med på sidelinjen fra starten til dette arrangement med historiske fakta. Det er netop hovedformålet med vores forening at værne om vores kulturarv herude i Torup Sogn ved netop at interessere os for fortiden, den lokale historie.

– Vi har selv benyttet en del af disse billeder i vores trykte publikationer, så det er dejligt at se dem samlet på én udstilling og ikke bare gemt væk i depoter rundt omkring, sagde Svend Gade videre og sluttede med denne opfordring:

– Jeg håber, at denne udstilling kan være med til at øge interessen for vores lokalhistorie. Besøg gerne Gubben flere gange og nyd billederne og den medfølgende tekst og beskrivelse, der hører til hvert billede.

Svend Gade oplyste vi øvrigt, at foreningen selv har omkring 150 malerier og billeder i sit arkiv.

TO FORHENVÆRENDE BORGMESTERE TAGER ORDET

Efter de to taler, tog bl.a. forhenværende borgmester Bent Sørensen ordet, hvor han fortalte om Edith Brammers kunstsamling, hvorfra han på vegne af Hundested Kommune tog initiativ til at købe en serie af de meget fine kunstværker.

Forhenværende borgmester Hans Scwennesen fortalte meget engageret om Gubben som betydningsfuld fiskekonservesfabrik:

– En væsentlig del af Hundesteds kvinder var beskæftiget her. Om vinteren i træskostøvler, lange flonelsbukser, en kittel og hårnet. De klarede alt det der med at skære filletter, og der var andre der lavede lage. Du kunne ikke få opskrifter, hverken på marinerede sild, kryddersild og slet ikke på Gubbens snapssild, som var en hovedattraktion.

– Når de så holdt frokostpause var de jo husmødre, som alle andre kvinder her i byen, så der skulle købes ind, og det gjorde de når den timelange frokostpause var der. Så gik de i deres træskostøvler ud, og så kunne man møde dem, f.eks. henne hos Aage Olsen, Lichtenberg eller torvehandler Jørgensen. Og man var ikke i tvivl om, at der havde været kvinder fra Gubben til stede, for duften af Gubbens snapssild m.v. hang længe efter i luften.

Se kommunens kunstsamling online

En stor del af Halsnæs Kommunes kunstsamling kan ses på Industrimuseet Frederiks Værks hjemmeside ved klik nederst på siden ”Halsnæs Kommunes Kunstdatabase”, hvor der foreløbig er registeret 423 værker.

Desværre er billederne ret små, en del værker er der ikke fotos af og oplysninger om kunstnerne er helt fraværende. Hertil kommer, at alle værkerne på kommunens mange institutioner og værker i det offentlige rum slet ikke er registreret.

Foto: Joergen Lassen
Foto: Joergen Lassen