Kalundborg har 7. højest smittetryk

Kalundborg Kommune har nu indtaget en trist syvendeplads blandt de kommuner i Danmark med det højeste corona-smittetryk.

Indenfor den sidste uge er der blevet konstateret 441 tilfælde med covid-19, hvilket giver en incidens på 912,3. Til sammenligning har Herlev Kommune, som i øjeblikket har det højeste smittetryk i landet, en incidens på 1211.

Det høje smittetryk i Kalundborg Kommune har konsekvenser for ældreplejen, som er ramt af højt fravær, fordi der er smitte blandt medarbejderne eller så er de nære kontakter til smittede.

– Vi har i øjeblikket kun hvad der svarer til en weekendbemanding i hverdagene. Det betyder, at medarbejderne bliver nødt til at løbe stærkt, og ikke kan nå alle de praktiske opgaver som normalt, siger Søren Ole Sørensen, direktør for ældre- og sundhedsområdet i Kalundborg.

Derfor må nogle borgere forvente, at de måske ikke får den samme rengøring, som de plejer, fordi man prioriterer den nødvendige pleje til de ældre.

Flest smittede i Kalundborg by

Ifølge direktøren er det blandt de 5-11-årige og de 40-64-årige at smitten især florerer i øjeblikket i Kalundborg Kommune, og så er det især i Kalundborg by, at der er mest smitte.

Det gælder i Vor Frue Sogn, Raklev Sogn, Årby Sogn og Nyvang Sogn.

– I de områder skal man være særligt opmærksomme på at passe på, siger Søren Ole Sørensen.

Kalundborg Kommune har selv iværksat flere tiltag for at bremse smitten. Julefrokoster i kommunen er blevet aflyst, og der er atter medarbejdere, som arbejder hjemmefra.

Derudover bliver der indført krav om coronpas fra på onsdag den 8. december på nogle kommunale arbejdspladser. Det kommer blandt andet til at gælde for ansatte på bosteder og i ældre- og hjemmeplejen samt ansatte i svømmehallerne.

– Det går stærkt med smitten. Det er konsekvensen af, at vi holder samfundet åbent, siger Søren Ole Sørensen.

Pres på region

Kalundborg Kommune presser på for at få Region Sjælland til at forøge på test- og vaccinekapaciteten i Kalundborg Kommune.

– Vi presser på, og nu hvor vi ligger så højt med smittetryk, forventer vi også, at der snart vil ske noget, siger Søren Ole Sørensen.

I øjeblikket er ventetiden på en PCR-test, hvis man ikke er nærkontakt, 10 dage i Kalundborg. Der findes kun PCR-testcenter på Hareskovvej 13 i Kalundborg, som har åbent fem dage om ugen, nemlig mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra 9-17.30 og lørdag fra 9-14.30.

Der er to kviktestcentre, hvor det ene er på Nytorv 28 i Kalundborg, som har åbent alle dage fra 8-20, mens det andet ligger på Rosenvænget 23 i Høng og har åbent alle dage fra 9-19.

Hvis man vil vaccineres i Kalundborg, er der åbent mandag til torsdag fra klokken 13.00 - 17.30 på Synscenter Refnæs.

– Vi har gentagne gang presset på for at få forøget antallet af dage, som man kan blive vaccineret i Kalundborg, siger Søren Ole Sørensen.

Kirsten Rask (S), som sidder både i kommunalbestyrelsen i Kalundborg samt i regionsrådet, har også opfordret Region Sjælland til få øget vaccinationsindsatsen i Kalundborg, nu hvor smitten er så høj.

– Jeg har endnu ikke hørt noget fra regionen, men jeg ved også regionen er presset i forhold til at skaffe personale og lokaler, siger Kirsten Rask.

Børn under 15 år kan ikke blive vaccineret i Kalundborg, men skal i stedet til eksempelvis Holbæk eller Slagelse.

Børn vaccineres hos læger

Fra på onsdag den 8. december vil børn i alderen 5 til 15 år også kunne blive vaccineret mod COVID-19 hos deres praktiserende læge eller en anden læge i lokalområdet.

Region Sjælland har nemlig indgået en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om vaccination af børn mod covid-19.

Den nye aftale kommer blandt andet efter, at Sundhedsstyrelsen i sidste uge udvidede vaccinationsindsatsen og anbefalede vaccination af børn ned til fem år.

Ifølge praktiserende Claus Bache, formand for PLO Kalundborg, er der to læger i Kalundborg Kommune, som har tilmeldt sig til vaccinere børn, og når de er klar, vil deres navne stå på på en oversigtsliste på Region Sjællands hjemmeside.

Foto: Thomas Olsen