Skole og klub hædret med handicappris

Handicapprisen blev uddelt i byrådssalen i Vordingborg på FN’s internationale handicapdag, som det plejer at ske hver år. Sidste år måtte arrangementet dog aflyses på grund af corona - derfor blev der uddelt to priser i år. Og der var otte kandidater.

Sydsjællands Håndboldklub (SHK) fik en pris for initiativet LykkeLiga, der er et idrætsinitiativ, som SHK tog op for cirka tre år siden med træning hver lørdag for børn og unge med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

LykkeLiga er et nationalt netværk af håndboldhold for handicappede børn i alderen 6-15 år. Initiativet blev startet i foråret 2017 af den tidligere landsholdsspiller Rikke Nielsen efter at hun havde startet Aalborg Kidz til sit barn med downs syndrom.

– Hos trænerteamet er der plads til alle dem, der ikke er plads til i det almene forenings- og idrætsliv. I selve træningen er trænerne altid nærværende og motiverende. De tilrettelægger træningen, så alle kan deltage og er opsøgende overfor de børn, som synes det er lidt svært at deltage. En kæmpe frivillig indsats, som skal anerkendes, lød det i begrundelse fra borgmester Mikael Smed (S), som stod for overrækkelsen af diplomer til prismodtagerne.

Første elever i Kørestol

Årets anden prismodtager STU i Præstø (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) var indstillet for en enestående indsats for skolens første to elever i kørestol.

Skolen har etableret en flisesti, så kørestolsbrugere også kan nå frem til en bålhytte, som bruges meget til undervisning og andre sociale tiltage. Skolen har ikke søgt penge fra tilgængelighedspuljen i Vordingborg Kommune, da man mente, at der sikkert var andre, som havde mere brug for pengene. I stedet blev der - som en del af undervisningen - etableret en virksomhed, hvor eleverne var ansat som medarbejdere med en håndværker udefra til at styre projektet.

Da stien var færdig og corona var lidt i ro, var der en åbningsceremoni, hvor skolens to nye elever i kørestol var inviteret til at klippe den røde snor.

– At skole og personale ligefrem opfinder et firma og tager projektet med i undervisningen er utrolig flot og et rigtig godt stykke arbejde. Tak for jeres indsats, lød det fra Mikael Smed ved overrækkelsen af diplom og blomster.

STU’en i Præstø er en kommunal uddannelse for unge mellem 16 og 25 år, der af forskellige årsager ikke har været i stand til at bestå folkeskolens afgangsprøve - og derfor har brug for ekstra støtte frem mod voksenlivet. Det får de i løbet af tre år på STU’en.

Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen