Odsherred gør klar til Tour de Trofæ

Odsherred: Tour de France-feberen er så småt begyndt at stige rundt omkring. 2. juli næste år går det løs, når verdens største cykelbegivenhed ruller gennem Odsherred. Men allerede nu bliver der taget lidt hul på festlighederne. For mens der stadig er godt et halvt år til, at Tour de France-feltet når frem, er det såkaldte Grand Depart-trofæ lige på trapperne.

– Vi modtager trofæet fredag den 21. klokken 10 i Havnsø. Herfra skal det lige så stille bevæge sig gennem Odsherred og ende på dæmningen i Audebo klokken 15, hvor borgmesteren modtager det, siger Jacob Hviid Nielsen, der er direktionskonsulent hos Odsherred Kommune og tovholder på Tour de France.

Vandretrofæet, der lidt ligesom den olympiske ild, føres frem lokationen for den sportslige event, blev indført i 2013 i forbindelse med den 100. udgave af det traditionsrige cykelløb. Korsika var den første til at have Grand Depart, som normalt bliver givet videre til den by, hvor løbet starter. I Danmark bliver det i stedet fragtet på tværs af landet.

Første stop var Sønderborg, hvorfra det blev kørt videre til Vejle. Det får lov at blive i Nyborg frem til 17. januar, hvor det skal til Roskilde og den 21. januar kommer det til Odsherred. 23. marts køres trofæet fra Roskilde til København for at markere, at der er 100 dage til touren skydes i gang.

– Trofæet køres rundt på en gul ladcykel på noget af ruten. Vi er i fuld gang med at indgå aftaler med aktører rundt i Odsherred, så vi får givet et billede af, at det her er både noget for børn og unge og ældre. Simpelthen for alle. Derfor er målet, at vi skal nå ud til så mange forskellige som muligt, siger Jacob Hviid Nielsen.

Han håber på at få Leif Mortensen, en tidligere cykelrytter, som i sin tid blev nummer seks ved Tour de France og nu bor i Rørvig, til at cykle forrest på Tour de Trofæ. Planen er blandt andet, at man skal forbi Dragsholm Slot, gennem bjergene, runde Geoparken og forbi Asnæs-centeret.

– Programmet er ikke helt klar endnu, men det bliver noget der får trofæet så bredt ud som overhovedet muligt, siger han.

Danmark skal give Grand Depart videre til Bilbao i Baskerlandet.