Lynhurtigt på telefonen

Der er blevet snakket om det længe. Nu kommer det: 5G.

Femtallet og G'et er navnet på næste trin på stigen for mobiltelefoni og data - kodeordet for høj-høj-høj hastigheden.

Indne længe rulles det, som teleselskaberne selv kalder fremtidens mobilnetværk, ud i Kalundborg.

- Det er kun få uger siden, 5G-netværket åbnede her til lands, og allerede nu er turen kommet til Kalundborg Kommune, oplyser TDC, som også opgraderer forløberne for det ny netværk: 2G, 3G og 4G, så der også der bydes på øget hastighed og kapacitet.

Inden nytår vil TDC have hele sit netværk opgraderet til 5G-teknologien.

Vil man have nytte af den ny teknologi, skal man dels have et 5G-abonnement, dels udstyr, der understøtter den ny teknologi.

Dataforbruget stiger og stiger. - Det sker med hele 40 procent om året, oplyser Andreas Pfisterer, chef for TDC Net.

Med 5G kan mobilnetværket bruges til en lang række nye funktioner. Man kan eksempelvis styre sin varmepumpe i sommerhuset, finde sin parkerede bil, effektivsere driften inden for landbrug og industri og give både sundhedsvæsen, politi og beredskab en række nyttige værktøjer.

Eksempler på fremtidens muligheder er intelligent trafikstyring og digitale løsninger i hjemmeplejen. Alt sammen, fordi 5G ikke har de samme flaskehalse som hidtil kendte teknologier.

- I Kalundborg vil man på vores mobilnetværk opleve markante forbedringer i forbindelserne. Det bringer nye muligheder og vil skabe fundamentet for digitale fremskridt, hvor flere ting og maskiner bliver tilkoblet internettet, påpeger Andreas Pfisterer.