5G er her - og så alligevel ikke

Mobiltelefoner

Af Frederik Scholten Marketingchef i 3

5G er her, der og alle vegne for tiden. Dagligt kommer der nye historier om 5G's revolutionerende potentiale. Der holdes ikke igen, og man skal virkeligt holde tungen lige i munden for ikke at miste overblikket ift., hvad der er rigtigt og forkert.

Regeringen har flere gange proklameret, at 5G er vigtig for Danmarks udvikling og en central del af den kritiske infrastruktur, som samfundet skal kunne basere fremtidige løsninger på. Det har den helt ret i. Nu er flere selskaber i Danmark så også begyndt at brande sig på, at man nu kan få 5G på telefonen. Jeg betvivler ikke, at vi nu er nået til det punkt, hvor det rent teknisk kan lade sig gøre, men jeg er til gengæld i tvivl, om vi alle er på helt samme side omkring selve hastigheden af 5G's indtog i det danske samfund.

Auktion udskudt igen

Et godt eksempel på dette: Energistyrelsens næste 5G-auktion er for nylig blevet udskudt igen og denne gang til marts 2021. Vel at mærke auktionen over de frekvenser, som netop giver adgang til de høje hastigheder (3500Mhz) og dermed de helt konkrete muligheder, som mange uvægerligt forbinder med rigtig 5G. Først når denne auktion er overstået, kan arbejdet med at opgradere mobilnetværket komme i gang. Dermed kan vi se frem til en forsinkelse på 5G med de høje hastigheder, og det kommer uvægerligt til at forskubbe hele den brede udrulning af 5G.

Snart vil vi se butikshylder til julesalget boome med 5G-kompatible smartphones. Men for at være helt ærlig: Det er ikke på telefonen, at revolutionen sker lige foreløbig. Heller ikke selvom vores daglige forbrug med downloads, streaming mv. skyder i vejret for tiden. Det kommer til at tage tid, før 5G vil gøre en forskel der. Heldigvis, så dækker det nuværende 4G fint behovet for hurtige forbindelser på de fleste smartphones i dag. Forbrugerne står heller ikke ligefrem og forventer bred brug af 5G fra dag ét.

Netværksudbyderen Ericsson har lavet en global undersøgelse blandt smartphone-brugere, og deraf fremgår det, at respondenterne først forventer, at diverse 5G-applikationer og tjenester bliver mainstream to-tre år efter 5G-launch i deres nærområde.

Indlysende eksempel

Ét af de helt indlysende og klare eksempler på en brugssituation, hvor 5G vil gøre en stor forskel, tror vi på bliver, når 5G kommer ned i routeren og dermed kan bruges til at dække alle tænkelige internetbehov i trådløst. Så vil vi for alvor se 5G-mulighederne folde sig ud i samfundet og få en relevans for den almindelige forbruger. Denne del af 5G forventer vi at kunne brede ud allerede fra sommeren 2021. Og først efter sommeren 2021 skal diverse industrier i gang med at tænke 5G ind i deres produktudvikling og processer, før 5G ad den vej bliver en almindelig del af vores hverdag.

Vi kommer til at være med hele vejen med udviklingen af den nye teknologi - som vi dog først forventer bliver mainstream i 2025.

Vi glæder os.