Foredrag i Historisk Samfund om Frederik den 8: Kun konge i seks år

Frederik d. 8 nåede kun at være konge i seks år efter, at han i mere end 42 år havde været kronprins.

Kongetitlen fik han i 1906 efter sin far Christian den 9.

På mandag 20. januar i Historisk Samfund kan man få mere at vide om, hvad Frederik d. 8's tid fra han blev født i 1843 til han døde i 1912.

Blandt andet var han med som officer i den katastrofale krig i 1864, da Danmark selv fremprovokerede det store nederlag til Prøjsen og Østrig, så hele Sønderjylland op til Kolding blev tabt.

Nye kilder

Den unge kronprins var med på tilbagetoget op gennem Jylland, da den oprindelige forsvarsstilling ved Danevirke ikke længere kunne holdes.

Aftenens fortæller er forfatter og journalist Poul Smidt, der er i gang med en biografi om Frederik d. 8.

Han har haft adgang til flere arkiver, der ikke tidligere har været dykket ned i.

Far til to konger

Frederik den 8. blev far til hele to konger.

Den ældste blev konge af Danmark som Chrstian den 10., der oplevede den lykkelige genforening med Sønderjylland i 1920, efter at Frankrig, Storbritannien og de øvrige allierede havde besejret Tyskland i 1. verdenskrig.

Den næstældste søn Prins Carl blev under navnet Haakon den 7. konge af Norge, da landet i 1905 ved en folkeafstemning frigjorde sig fra en union med Sverige.

Ved det tyske angreb på Danmark og Norge 9. april 1940 afviste Haakon at overgive sig til tyskerne. Han flygtede i stedet og tog kampen op, først i Norge og siden fra England.

Med den danske skuespiller Jesper Christensen som Haakon, er det beskrevet i filmen 'Kongens Valg'.

Frederik den 8. er er oldefar til Dronning Margrethe.

Foredraget finder sted i auditoriet på Rådhuset klokken 19.30 til 21.30. Der er indgang fra Gormsvej. Det er gratis at deltage og alle er velkomne. Historisk samfund for Roskilde Amt står for arrangementet.