OVERBLIK: Langeland-plan blev skrottet på under en uge

Regeringen droppede tirsdag aften planen om at oprette et udrejsecenter på Langeland efter heftig modstand.

Det bliver alligevel ikke på Langeland, at et nyt udrejsecenter for 130 udviste, kriminelle udlændinge skal placeres.

Det stod fast tirsdag aften, da udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) efter et møde med partierne om sagen meddelte, at planen var droppet.

Et nyt udrejsecenter skulle være med til at løse den utryghed - grundet kriminalitet - som naboerne til Udrejsecenter Kærshovedgård uden for Bording i Midtjylland længe har oplevet.

Her er et overblik over Langeland-sagen:

* 19. maj:

Tesfaye annoncerer, at et nyt udrejsecenter skal oprettes på det sydlige Langeland.

Det forventes at være i fuld drift i andet kvartal af 2022. Et tidligere asylcenter - Holmegaard - er købt for 13,5 millioner kroner og skal huse de kriminelle udlændinge.

Udmeldingen møder heftig kritik i Langeland Kommune. Anført af borgmester Tonni Hansen (SF). Det vil blandt andet gå ud over turismen og erhvervslivet, lyder det.

Tesfaye forstår udmærket, at ingen ønsker et udrejsecenter som nabo. Men det står også fast, at det er regeringen, der bestemmer, hvor udrejsecentret skal placeres. Den behøver ikke et flertal.

* 20. maj:

På Christiansborg efterlyser støttepartiet SF alternative løsninger til Langeland.

- Umiddelbart har vi i SF lidt svært ved at forstå, hvorfor det skal ligge på Langeland.

- Langeland har i forvejen sine problemer og lever af turisme. Og det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke er så sjovt at have et udrejsecenter for folk på tålt ophold i sit nabolag, siger udlændingeordfører Carl Valentin (SF).

Partierne i blå blok er enige om et beslutningsforslag, der opfordrer regeringen til at stoppe udrejsecentret på Langeland og i stedet indkalde partierne til forhandlinger. SF tilslutter sig. Dermed bringes regeringen i mindretal.

Tesfaye indkalder herefter partierne til møde om udrejsecenteret på Langeland.

På et borgermøde på Langeland siger Tesfaye, at hvis et politisk flertal er imod regeringens beslutning om at placere et nyt udrejsecenter på Langeland, så vil regeringen ikke "tromle" det igennem.

- Hvis et flertal af Folketinget siger, det er en elendig idé, så kommer vi ikke til at tromle hen over Folketinget, siger Tesfaye.

* 25 maj:

Tesfaye holder møde med partierne om sagen. Kort efter meddeler han, at planen om udrejsecentret på Langeland skrottes.

- Hvis partierne kommer med forslag til andre mulige og nye placeringer, er min dør altid åben, og jeg har kaffe på kanden. Men som det ser ud nu, så betyder det desværre, at udrejsecentret foreløbigt må blive, hvor det er, siger Tesfaye i en pressemeddelelse.

Regeringen droppede tirsdag aften planer om at oprette et nyt udrejsecenter på Langeland.

Dermed må de 130 beboere, som skulle flytte ind på det nye udrejsecenter for kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, blive boende, hvor de bor nu: på Kærshovedgård i Midtjylland.

Kærshovedgård er et udrejsecenter for afviste asylansøgere, personer, der er udvist ved dom, samt personer på tålt ophold.

Læs mere om udrejsecenteret her:

* Det nuværende Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland blev etableret i 2016 af den daværende V-regering med opbakning fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

* Centeret er for enlige voksne mænd og kvinder - der er altså ingen børn. De fleste er afviste asylansøgere, der ikke medvirker til hjemsendelse.

* I november 2018 var det en del af finanslovaftalen for 2019 mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti, at der skulle laves et udrejsecenter på øen Lindholm nær Stege.

* Den plan skrottede den nuværende S-regering, da den kom til. I stedet lovede den at finde et andet sted.

* Det er enlige personer på tålt ophold og udlændinge, der er udvist på grund af fare for statens sikkerhed eller som følge af kriminalitet, der skal flyttes fra Kærshovedgård. Det skal være med til at aflaste området.

* Tålt ophold er en status, personer får, hvis de ikke har lovlig opholdstilladelse i Danmark men heller ikke kan udvises. Det kan være, fordi de risikerer forfølgelse eller overgreb, hvis de hjemsendes.

* Regeringen vil flytte omkring 130 af de 257 personer, der nu bor på Kærshovedgård. De skulle efter planen til Langeland. Men da den plan er skrottet, bliver de boende, indtil der er fundet en anden løsning.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet, Kriminalforsorgen, Ritzau.