Privat firma skal vaccinere med skrottede vacciner

Firmaet Practio forventer at give de første stik med skrottede coronavacciner i København den kommende uge.

Region Midtjylland har på vegne af alle regioner skrevet kontrakt med Practio, som bliver leverandør for en ordning med skrottede coronavacciner.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Det er vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, der tages i brug.

De er taget ud af det danske vaccinationsprogram mod covid-19, fordi de i sjældne tilfælde kan føre til alvorlige bivirkninger såsom blodpropper.

Ordningen er en tilvalgsordning, så borgere selv kan vælge - uden for det almindelige vaccinationsprogram - at bede om at få stik med en af vaccinerne.

Først skal en læge dog vurdere, om man må få en af vaccinerne. Her kan man risikere et nej.

Lørdag kan de første borgere få en tid til en ti minutters lægekonsultation hos Practio i København. Her gennemgår lægen fordele og ulemper, fortæller Anders Nilsen, der er læge og medstifter af Practio.

- Herefter vil lægen og borgeren finde ud af, om det er det rigtige at få en vaccine i tilvalgsordningen, og hvis lægen mener det, kan lægen ordinere det, siger han.

Hvis der er en af vaccinerne, man foretrækker, kan man nævne det for lægen. Så indgår den udtalelse i den samlede vurdering af, hvilken vaccine det bliver.

Forventningen er, at de første stik med vaccinerne kan gives i den kommende uge i København. Der skal senere være centre andre steder i landet.

Den underskrevne aftale er en milepæl, mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu er på plads med det formelle, så de første stik under ordningen kan gives i næste uge, siger han i pressemeddelelsen.

Practio oplyser fredag, at 20.000 har skrevet sig op til at få en af vaccinerne. Det er dog ikke en forpligtende liste.

Til sammenligning blev der alene onsdag givet over 50.000 stik med vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

Dansk Selskab for Almen Medicin tager afstand fra tilvalgsordning.

- Vi har ikke ændret holdning, vi kan stadig ikke anbefale vaccinen.

- Der er jo stadigvæk ikke nogen kriterier, efter hvilke du kan finde dem, der egner sig til vaccinen - du kan ikke lave et informeret samtykke, siger formand Anders Beich.

Den holdning deler Lægeforeningen, men den vil ikke fraråde læger at deltage i vaccinationerne.

- Vi har stadig svært ved at se, at den nye vejledning hjælper den enkelte læge til at foretage en konkret individuel vurdering, siger formand Camilla Noelle Rathcke.

Pressemeddelelsen på Sundhedsministeriets hjemmeside