I gamle dage boede rig og fattig dør om dør - sådan er det ikke længere

I løbet af de seneste 20 år er der sket en udvikling, således at vi ikke længere mødes på tværs af klasseskel. Og det har fået stor indflydelse på blandt andet boligpriserne.

Ser du ud lige som naboen? Sikkert! I har den samme type bil, hus og hund og nogenlunde de samme interesser.

Men ligner du også dem over på den anden gade eller i et andet boligkvarter?

For 20 år siden ville man i rigtig mange tilfælde kunne sige »nej, det gør jeg ikke«. Den gang var vi en større blandet landhandel af mennesker med forskellige udgangspunkter som uddannelse, erhverv, økonomi og interesser.

Tilbage i 90erne var 70 procent af landets kommuner godt blandede på tværs af samfundslag. Selv om vi havde forskellige grader af uddannelse og økonomi, kunne vi godt bo dør om dør.

Sådan er det ikke længere.

Det viser en analyse, som er udarbejdet af Arbejdsmarkeds Erhvervsråd.

Tilbage i 90erne mødtes vi på tværs af klasser i skolen, i butikkerne og i fritidslivet. Bankdirektørens datter kunne i skolen godt sidde ved siden af lagerarbejderens datter.

Det har siden ændret sig, således at man i kun 36 procent af landets kommuner kan sige, at vi har blandet forskellige samfundslag sammen. Det er i kommuner som Helsingør, Holbæk og Hvidovre.

Når vi ikke mødes på tværs af klasseskel, så udfordres vores forståelse for hinanden, konkluderer analysen.

De rigeste har altid klumpet sig sammen

I nogle kommuner har man gennem årtier haft en overrepræsentation af de allerrigeste danskere - dem der tilhører den højere middelklasse og overklassen. Det drejer sig om en lang række kommuner i Nordsjælland og københavns-området. Kommuner som Gentofte og Rudersdal men også kommuner som Solrød og Roskilde.

Den højeste overrepræsentation af de, som er økonomisk og socialt er øverst på rangstien, finder man i Frederiksberg kommune, hvor andelen er hele 150 pct. højere end på landsplan, mens Lyngby-Taarbæk og Rudersdal ligger 130 pct. over gennemsnittet.

Den nu afdøde ejendomsmægler Jan Fog, der i allerhøjeste grad solgte ejendomme til den rigeste del af den danske befolkning, har i et interview med Avisen.dk tilbage i 2010 sat ord på, hvorfor velhavende danskere vælger at klumpe sig sammen i specielle områder.

- Det er helt naturlig. Folk vil være, hvor der er flere af samme slags. Man følger med strømmen. Hvis de andre velhavende flytter til Nordsjælland, så følger man med, sagde Jan Fog.

Økonomisk set er det også en fordel at bo i et af de eksklusive postnumre, hvis pengene skal investeres i boligen, forklarede Jan Fog den gang til Avisen.dk.

- Der er grænser for, hvad en villa kan bære prismæssigt. Hvis du sætter dit hus i virkelig flot i stand, så får du bare ikke pengene igen, når du skal sælge, for den kan blive alt for dyr i forhold til beliggenheden. Men der er ikke noget loft for, hvad du kan få for en villa ved Øresund, understregede han.

De rige bor ikke på det ydre Sjælland eller på vestegnen

I kommuner som f.eks. Næstved, Ringsted og Kalundborg er der sket en markant ændring siden 90erne. Nu kan man der ikke længere fremvise en blanding af de sociale klasser. De to klasser - den højere middelklasse og overklasse - fylder mindre i disse kommuner end på landsplan.

Kigger man ud over et Sjællandskort er det tydeligt at se, hvordan kommunerne i den vestlige del af øen er ramt af en underrepræsentation af den højere middelklasse og overklasse.

Kommuner som Odsherred, Kalundborg, Slagelse, Næstved, Vordingborg, Faxe og Ringsted kan fremvise en klar underrepræsentation. Det samme er gældende for vestegnskommuner som Albertslund, Høje-Tåstrup, Ishøj og Brøndby.

I den nordligste del af Sjællandskortet er det kun Halsnæs, som ikke kan fremvise enten en overrepræsentation af den højere middelklasse og overklasse, eller en blandet klassesammensætning, som følger landsgennemsnittet.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd - »Analyse: Færre kommuner spejler lagene i det danske samfund«

Udvikling i klassernes andel af befolkningen.