Rumudstilling var et kæmpe hit

Mails med taksigelser og besøg af skoleklasser fra andre kommuner vidner om, at Allerød Bibliotek ramte rigtigt med sin rumudstilling.

Rumudstilling var et kæmpe hit

Den store sølvdome var en del af udstillingen Ramt af rummet. Der blev blandt andet læst månehistorier inde i mørket. Foto: Kim Rasmussen

– Det er gået over al forventning. Det var det, jeg havde håbet på, gange 10. Der har været propfyldt alle dagene.

Sådan siger bibliotekschef Annette Wolgenhagen Godt om udstillingen “Ramt af rummet“, der netop har fyldt den store sal på Allerød Bibliotek.

Hun vurderer, at flere tusinde har været forbi biblioteket i løbet af de 10 dage, hvor der var mulighed for at høre lyde fra rummet, blive klogere på astrologi og astronomi, se hvad og hvordan astronauter spiser, læse om besøg fra det ydre rum og mange andre rumrelaterede aktiviteter.

Hun er rigtig glad for det store rykind og samtidig lidt overrasket.

– Vi havde jo lavet udstillingen med henblik på de store børn, fordi der var meget tekst, man skulle læse. Og ambitionen om at det skulle fungere lidt som en fagbog, man gik ind i, har virket. Men udstillingen har vist sig at være for alle børnefamilier. Jeg tror, det er fordi, det har været noget, børn og forældre kunne gøre sammen. Forældrene har læst op for de mindste børn og har på den måde været med til at formidle udstillingen, siger Annette Wolgenhagen Godt og tilføjer, at der også har været aktiviteter for mindre børn undervejs.

Darth Wader benyttede lejligheden til at låne et par bøger, da han i forbindelse med rumudstillingen var på besøg på Allerød Bibliotek 😉 Foto: Annette Wolgenhagen Godt

For eksempel var der besøg af Troopers for charity, der klæder sig ud som figurer fra Star Trek, og højtlæsning i sølvdomen.

Gode tilbagemeldinger

Udstillingen har faktisk gjort så stort indtryk på folk, at mange efterfølgende har kontaktet biblioteket.

– Vi har modtaget masser af mails fra folk, der har skrevet, hvor stor en oplevelse det var for hele familien, og vi har fået personlige henvendelser om, hvor sjovt det har været. Der var faktisk også en borger, som ringede i dag og var ked af, at udstillingen er taget ned igen, siger Annette Wolgenhagen Godt.

Udover de skoleklasser fra Allerød Kommune, der var inviteret til at besøge udstillingen, har biblioteket også fået besøg af skoleklasser fra andre kommuner. Ligesom “almindelige” borgere er kommet udenbys fra for at kigge med.

Hvad spiser man i rummet? Hvis man er russisk astronaut er borsch på tube et bud. Rum-menuen var en af de ting, man kunne se på bibliotekets populære rumudstilling. Foto: Kim Rasmussen

For et par år siden havde Allerød Bibliotek en ligeledes stort anlagt udstilling om den lokale virksomhed PP Møbler, hvor fokus var på det lokale og det historiske.

Med den netop overståede rumudstilling var det videnskaben, der var i fokus.

Pirker til hjerner

Og bibliotekschefen mener, at det ér bibliotekets opgave også at løfte sådanne udfordringer.

– En demokratisk borger er en oplyst borger, og på biblioteket oplyser vi blandt andet gennem faglitteratur og skønlitteratur. Men en udstilling er også en måde at formidle viden på og få flere mennesker til at interessere sig for at blive klogere. Og jeg tror, vi har pirket til rigtig mange små hjerners nysgerrighed omkring naturvidenskab med rumudstillingen, siger Annette Wolgenhagen Godt.

I næsten samme åndedrag siger hun dog, at hun ikke er sikker på, biblioteket kommer til at stå bag sådan en stor udstilling igen.

– Det ved jeg ikke, om vi gør, for det er svært for os at mobilisere det antal mennesker, der skal til at stable sådan en udstilling på benene, selvom det er for en kort periode. Det kræver mange kræfter, og vi er så få tilbage, så det er ikke sikkert, vi har hænder nok til det.