Løse hunde kan udløse en bøde

I snor: Også i år prøver Naturstyrelsen Nordsjælland at oplyse om reglerne for hund i naturen. Men bødeblokken er klar, hvis man støder på løse hunde uden for hundeskovene – eller andre områder, hvor hunde må gå løse.

I hundeskovene er der rig lejlighed til at hilse på nye legekammerater. og hilse på

Nordsjælland: Naturstyrelsen Nordsjælland har i flere år lavet kampagner for at gøre opmærksom på reglerne for hund i naturen. Og styrelsen lancerer nu en kampagne, hvor man kommer rundt i skov- og naturområder i seks kommuner i Nordsjælland, og man har bødeblokken med, lyder advarslen.

– Hundeejere vil derfor blive mødt med bødekrav, hvis forbuddet ikke overholdes. Også selvom det er første gang. Naturstyrelsen henstiller derfor alle hundeluftere til fremover at benytte hundeskovene, hvis hunden skal slippes fri af snoren, udtaler biolog og naturvejleder Anne Johannisson, Naturstyrelsen Nordsjælland.

Rigtig mange mennesker holder af at lufte deres hund i naturen. Det kan man gøre i stort set alle statens skove og naturområder, når bare hunden er i snor.

Under kontrol

Naturstyrelsen har også udpeget en række skove eller dele af skove, hvor hundene må løbe uden snor – og der er desuden oprettet en række hundeskove med hegn om, hvor hundene frit kan løbe rundt – hvis ejeren har kontrol med hunden, så de ikke generer andre naturbrugere og så de ikke pludselig stikker af efter en hare, en fugl eller bare forstyrrer det vilde dyreliv.

– Vi er blevet mange flere mennesker og hunde i naturen og det presser det vilde dyreliv. Tænk på, at det er deres hjem vi færdes i og mange forstyrrelser kan betyde, at de ikke får føde eller hvile nok, eller ikke får mulighed for at opfostre deres unger, siger Anne Johannisson.

Græsningshegn

Flere og flere steder på Naturstyrelsens arealer er lysåbne områder hegnet for, at kreaturer eller heste med deres afgræsning kan holde naturtypen åben og blomsterrig. De fleste hegninger er åbne for færdsel gennem klaplåger eller stenter.

– Går du med hund i hegninger med græssende dyr, er det vigtigt, at din hund er i kort snor, så der ikke opstår uheldige situationer. Dem har vi set andre steder i landet, og det vil vi meget gerne undgår her i Nordsjælland, siger Mikkel Bornø Clausen, som er skovfoged og har ansvaret for plejen på de lysåbne arealer.

Hegnede hundeskove

Syv steder i Nordsjælland har Naturstyrelsen opført hegnede hundeskove på arealer op til et par hektar. Det er i Ullerup Skov, Høbjerg Hegn, Æbelholt Skov ved Tjæreby, Gørløse Skov, Grønlien og Hørup Skov. Og i Store Lyngby Skov har skovens laug lavet en ”hundehave” med hegn om. Her er flere steder bord-bænkesæt eller bænke i hegningen, så man kan tage sig et hvil og drikke en kop kaffe og stadig have hunden inden for synsvidde.