Da Jesper Petersen som 18-årig tog ordblindetesten på VUC kunne han ikke læse en bog på 100 sider. Han kunne bare ikke. Skulle han selv skrive noget, kunne han maks svinge sig op på 2-300 ord.
I dag, fem år senere, er han i gang med at læse en 300 siders sag om iværksætter Jesper Buch, der blandt andet grundlagde Just Eat. Og for nogle dage siden skrev han en artikel på 8500 ord.
Så fremgangen er tydelig at spore.
– Man kan aldrig komme 100 procent af med sin ordblindhed, men man kan godt træne sig bedre. Det er meget min egen indsats, der har gjort ordblindheden bedre. Både skriftligt og formuleringsmæssigt kan jeg tydeligt mærke, at jeg er blevet bedre, siger Jesper Petersen, der dog ærgrer sig over, at det først var som voksen, han fik muligheden for at blive bedre til at læse og skrive.
– Jeg har været rigtig slemt ordblind, og jeg har vidst det hele tiden. Men jeg fik ikke lov til at tage testen, da jeg gik i folkeskolen, siger han.
Uden en test til at bevise en bestemt grad af ordblindhed var der heller ingen adgang til it-rygsækken, som er en hjælpepakke med computer, skanner, læsepen og andre værktøjer til ordblinde. Og det har sat ham tilbage, mener han.
– Jeg er ret sikker på, at hvis jeg havde fået it-rygsækken i en tidligere alder, mens jeg gik i skole, så kunne jeg have begrænset min ordblindhed meget mere. Havde jeg haft den fra dag ét, er jeg sikker på, at jeg havde haft en erhvervsuddannelse og et arbejde i dag. Men nu tager det lidt længere tid, siger Jesper Petersen, der lige nu er i gang med at læse 10.klasses-fag på F-, E-, og D-niveau.
For at kunne komme videre på drømmeuddannelsen som datamatiker kræver det matematik på B-niveau, så hvis han består de planlagte eksamener, kan han begynde at læse til januar 2018.
For snart tre år siden startede Jesper Petersen hjemmesiden ordklar.dk, hvorigennem han hjælper andre ordblinde og deres pårørende. Jesper Petersen har altid interesseret sig rigtig meget for it, og på det tidspunkt lavede han videoer til programmering samt oprettede flere forskellige hjemmesider, som han kort tid efter lukkede igen.
– Så tænkte jeg, »hvad gider jeg egentlig?« Jeg talte med en kammerat om det, og han fik den ide, at jeg kunne lave en blog, hvor jeg skrev om min ordblindhed. Det tyggede jeg på i tre-fire uger og talte også med venner og familie om det. Og så tænkte jeg »tro på det« og kastede mig ud i det, fortæller Jesper Petersen, der derefter straks gik i gang med at bygge hjemmesiden op.
Han tænkte, at han måtte lave noget unikt i forhold til, hvad der var på markedet og fandt ud af, at mange ordblinde lærer bedst ved at se tingene på video.
– Så kan de spole frem og tilbage og få et andet indblik, end hvis jeg bare forklarede det i en blog. Mange ordblinde skal have det visuelt i forhold til at forstå det, siger han.
Videoerne kan handle om dansk og matematik, og i videoerne demonstrerer Jesper Petersen også værktøjer. Det kan for eksempel være, hvordan Google har gjort sine søgninger bedre på mobilen.
Udover videoerne rummer hjemmesiden en blog, hvori Jesper fortæller om sine erfaringer med at være ordblind og deler sin viden om for eksempel nye apps for ordblinde.
Endelig bruger han rigtig meget tid på at svare på spørgsmål fra brugere af hjemmesiden. Det kan være henvendelser om, hvordan man søger om it-rygsækken, hvor man kan tage ordblindetesten og den slags. For det meste kan Jesper Petersen bidrage med links, gode råd og egne erfaringer.
– Jeg synes, det er fedt at undervise andre online. Ordblinde skal have en tryghedszone, hvor de føler sig hjemme og tør at vise sig frem. Så jeg lægger meget vægt på tryghed. Det handler om at turde stå frem og sige, at man har et handicap, som jeg mener, det er, når man er ordblind, siger han.
Det med ikke at turde stå frem kender Jesper Petersen alt til fra sin egen opvækst som ordblind. Men sådan har han det slet ikke mere.
– Da jeg var mindre, var jeg meget »hold dig væk fra mig«-agtig, og det er der mange ordblinde, der er. Det er fordi, man som ordblind tænker om sig selv: du er ordblind, du er dum, du kan ingenting. Men i dag er der mange, der roser min hjemmeside og ser op til mig, fordi jeg har turdet fortælle, at jeg er ordblind, fortæller han.
– Det, der driver mig mest, er, at jeg gør en svaghed til en styrke. Min svaghed er min ordblindhed, men jeg gør den til min styrke ved at dele min viden om den med andre ordblinde, siger Jesper Petersen.