MusikTeatret i klemme ved ny teaterlov

Ændringer i teaterloven betyder, at MusikTeatrets abonnementsordning mister 600.000 kr. i tilskud. Paradoksalt nok fordi ordningen med teaterforeningen er en kæmpe succes.

MusikTeatrets teaterforening er en succes. En tredjedel af teaterabonnementssalget i Københavns Amts 12 foreninger står MusikTeatret for. Konkret bliver der i Albertslund solgt 20.000 billetter om året, og 2000 albertslundere er medlem af foreningen, der har eksisteret i 18 år.

Paradoksalt nok er netop den store succes årsag til, at MusikTeatrets abonnementsordning rammes hårdt af de kommende ændringer i teaterloven. Tidligere fik man tilskud pr. solgt billet. Men Kulturminister Brian Mikkelsen (Kons.) har fået ændret loven, så tilskuddet fremover gives pr. forestilling.

Det betyder, at MusikTeatret vil gå glip af ca. 600.000 kr. om året.

"Både den tidligere socialdemokratiske og den nuværende borgerlige regering har talt længe om ændringer af teaterloven. Derfor føler regeringen vel, at de er nødt til at gøre noget nu. Årene er ikke brugt til at analysere, men abonnementsordningen synes at skulle ændres, alene fordi den har et socialdemokratisk fingeraftryk og i sin grundidé minder lidt om Arte-ordningen," siger MusikTeatrets direktør, Torben Holm Larsen.

"Samtidig har nogle af teaterforeningerne været misundelige på os, der kunne sælge tomme pladser hele året. MusikTeatret har ca. 20 forestillinger om året og i alt ca. 25 spilledage. Andre foreninger har typisk seks forestillinger om året, som hurtigt blev udsolgte."

"Den pulje, der er til fordeling blandt teaterforeningerne er den samme som tidligere. Men fremover får vi tilskud på ca. 15.000 kr. pr. forestilling. Det kaldes et formidlingstilskud, der skal øremærkes til at give kunderne rabat. Loven siger, at vi selv skal administrere, hvordan man skal binde sig – altså f.eks. hvor mange forestillinger man ønsker at lave pr. år. Hos os betyder tilskuddet, at vi får ca. 400.000 kr. om året mod den million, vi fik før. Det betyder at vi kommer til at mangle ca. 600.000 kr."

Torben Holm Larsen siger, at det manglende tilskud vil gøre det vanskeligt at have et bredt repertoire.

"Vi har kunnet give vores medlemmer af abonnementsordningen et rigt og alsidigt teaterudbud. Vi har tilbudt både morskabsteater og forestillinger, der var lidt mere "skæve", fordi vi havde tilskuddet til at fordele på gyngerne og karrusellerne. På den måde har alle kunnet finde noget, der interesserede dem. Der har været en valgmulighed, og folk havde lyst til at tage chancer med knap så kendte forestillinger. Modsat en gammeldags teaterforening, der satser på det de ved, folk helt sikkert kan lide."

MusikTeatret i Albertslund kan rumme mange mennesker. Så når en forestilling her er udsolgt, har mange flere set den, end hvis man sidder i Sønder Bøvelse teaterforening, hvor der er plads til knap 300 tilskuere. Men den lille teaterforening får det samme i tilskud – altså 15.000 kr. pr. forestilling – som MusikTeatret.

"Når de små teatre får 15.000 kr. i tilskud, er det fordi vi i Albertslund har skaffet en million kroner til puljen," siger Torben Holm Larsen, der er den første til at erkende, at der ikke er fælles fodslag i branchen.

"Med den nye ordning, vil markedet samtidig åbnes for de store kulturhuse og for andre udbydere af turnéteater, og f.eks Falkonerteateret vil formentlig heller ikke sige nej til at tage gæstespil ind. Det betyder igen, at ingen ved, hvor stort tilskuddet reelt bliver. Det ved man først, når der er søgt støtte til første runde 1. marts, og der har man allerede kontraktmæssigt bundet sig til den kommende sæsons repertoire. Det kan meget vel vise sig, at tilskuddet bliver mindre pr. forestilling, og det kan på forhånd få nogle teaterforeninger til at være meget forsigtige i deres repertoirelægning. For de kender ikke økonomien og vil ikke brænde sig ved at tage for mange forestillinger," vurderer Torben Holm Larsen.

"Brian Mikkelsen er klar i sin udmelding til teatergængerne: Betal jeres billet. Og den politik kommer vi til at støtte ham i – uanset om vi er enige eller ej. Det virker ikke rimeligt. Man betaler jo heller ikke for at låne en bog, dyrke idræt eller se en dansk film," siger Torben Holm Larsen.

For MusikTeatret ser han to-tre løsninger:

"Den ene er, at vi så at sige går på strandhugst hos naboteatrene. Ved at sætte prisen markant ned pr. billet, vil vi kunne stjæle publikum fra nabobyerne. Ulempen er, om det er rentabelt og om det kan ændre folks meget konservative vaner for, hvor de går i teatret. Spørgsmålet er også, om vi kan i MusikTeatret. Ganske vist er vores sal i orden – men den er ikke så storslået, at folk vil tage langvejs fra hertil for at se de turnerende danske teaterstykker , men måske nok vil gøre det til gæstespillene.l".

"Den anden løsning er, at vi hæver priserne. Så gør vi netop det, vi synes er forkert ved teaterreformen. Vi har dog den fordel, at vores priser ikke har været hævet synderligt i rigtig lang tid. En prisforhøjelse på 20 kr. burde være til at leve med for kunderne. Men hvis kunderne ikke kommer, gør det dobbelt ondt."

"Resultatet kan blive, at folk vælger teatret fra. Det er synd. Og vi synes det er en skam, at der skæres i noget, som vi har kæmpet for og elsket, og som alle borgere holder meget af. Vi straffes unødigt på grund af vores succes," siger Torben Holm Larsen der tilføjer: "Det kan undre mig, at netop abonnementsordningen skal ændres. For det er jo langt hen ad vejen – på landsplan – regeringens egne vælgere, man derved straffer." brie