Mød forfatterne, der giver naturen en stemme

Biblioteket inviterer til litterære folkehøringer. De to første forfattere er Alexandra Moltke Johansen og Carsten Jensen

Mød forfatterne, der giver naturen en stemme

Alexandra Moltke Johansen. Foto: Lærke Posselt. Carsten Jensen. Foto: Politikens Forlag

Skovene brænder, havene stiger, jorden pines og luften gisper efter vejret. Klimakrisen er en realitet og naturen kalder. Hvordan kan vi lære at lytte til den? Hvilke sanser må vi skærpe? Kan vi give naturen stemme? En stemme, der måske også bør tælle politisk? Og kan litteraturen hjælpe os på vej? For at give naturen en stemme præsenterer Albertslund Bibliotek i foråret 2023 en ny form for arrangement: Den litterære folkehøring, hvor en række danske skønlitterære forfattere kommer med et bud på litteraturens svar på nogle af disse problemstillinger.

Herunder kan du læse et uddrag af to nye tekster, som forfatterne Carsten Jensen og Alexandra Moltke har skrevet til anledningen. De har begge fortolket tematikken ‘Ild’ som en del af klimakrisen. Du kan også opleve forfatterne samt videnskabelige eksperter til arrangementet ‘Ild – de litterære folkehøringer’ d. 29. marts kl. 17-19 på Albertslund Bibliotek, hvor deltagerne i fællesskab vil blive klogere på tematikkerne. Arrangementet er gratis at deltage i, men kræver billet gennem bibliotekets hjemmeside.

Carsten Jensen

“I grunden er vi, der overmodigt har udnævnt os selv til naturens herre, den skrøbeligste af alle dyrearter. Naturen gav os ikke rovdyrets tænder, abens adræthed, elefantens tyngde, næsehornets panser, gepardens hurtighed, fuglens vinger eller hvalens lunger. Vi er det uspecialiserede dyr, ikke tilpasset nogle nicher, et ubeskyttet væsen, der bærer sin tunge klump af en hjerne højt hævet over jorden for enden af en sårbar hals, der ganske vist ikke er så lang som giraffens, men sårbar som den og med et enkelt slag kan knækkes. Men måske bar vi altid rundt på en hemmelig ambition, og måske var det derfor, vi fik en hjerne, dette på en gang praktiske nytteorgan og upraktiske drømmeorgan, og måske var den drøm, vi nærede, vi, dette uspecialiserede, ubeskyttede dyr, engang at blive det universelle dyr, der rummede alle de øvriges egenskaber, rovdyrets, hvalens, gepardens, elefantens, og det var det, vi opnåede med vores opfindsomme, drømmesyge hjerne, at færdes i luften, i havet og overalt på landjorden, hvor vi trængte frem med enorm styrke, slagkraft og hensynsløshed, indtil alle vores rivaler var tæmmet eller udryddet. Og det kan vi takke ilden for. Det er takket være den, vi kan færdes på havets bund eller højt oppe over skyerne, ja, lande på månen og Mars og nærme os selv de fjerneste planeter, som Jupiter, der bærer det romerske navn for Zeus og altså er opkaldt efter den gud, der straffede Prometheus. Jo, hånen mod de døde guder kunne ikke være større, og det er ilden, der med flammeskrift skriver tværs over universets dybder, at Gud er død.”

Alexandra Moltke Johansen

“Der står en trold i en hal og svinenes kroppe gnider sig, deres bløde hud, de skubber sig ind mod hendes pelsede ben og hun må tage sig til munden, må lade tårerne løbe, hun mener at være ankommet til himlen, hun har hørt om englene, om klokker, der ringer så lyst, så skingert, som de tusinde svin. Som en omvendt Nils Klim, der faldt ned i et hul og mødte fremmede verdener regeret af træer, er trolden kravlet op af hullet, er trolden ankommet til menneskenes verden, har hun åbnet portene til himmerig. Mens solen kravler over himlen, står trolden i hallen og synger med svinene, opløst i et hav af levende kroppe. De kolde jernporte bag hende står åbne, mens mørket falder på, siver svinene ud i natten, forsvinder i det sorte. Til sidst er der kun den store orne i trækburet, ornen der skal udsende sin lugt, gøre søerne lystige, hun lukker ornen ud. Så er det bare de to, de gnider sig op ad hinanden, hendes magi fælder fra pelsen, ornen får talens gave, den spørger trolden, om hun vil ud at ride en tur. Ornen lunter hen ad motortrafikvejen i den stille nat. Trolden på ryggen, hun lytter til de tørstige træers raslende sørgesang. Lyset fra villaen, taget, der brænder, trækker ornen og trolden mod sig.”

Læs de fulde tekster på Albertslund Biblioteks hjemmeside.

Udviklingsprojekt

De litterære folkehøringer er et udviklingsprojekt støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og foregår i samarbejde mellem Albertslund Bibliotek, Glostrup Bibliotek, Albertslund Verdensmål Center, Bedsteforældre for Klimaaktion Albertslund, Dansk Naturfredningsforening Glostrup og Center for Applied Ecological Thinking. Glostrup Bibliotek vil afholde to litterære folkehøringer til efteråret.