Grønne råd: Hold fast i de gode energivaner

Verdensmål Centeret er ved at ånde lettet op – for foråret er lige om hjørnet

Grønne råd: Hold fast i de gode energivaner

Tiden er afgørende for energiforbruget i brusebadet – og det gælder året rundt, siger Signe Landon. Foto: Verdensmål Centeret.

Det er blevet forår, vinteren er ovre, og vi kan ånde lettet op over, at det blev en mild en af slagsen. Samtidig var borgerne i Albertslund, så vel som resten af landet, gode til at spare på energien. I kombination betød det, at energiselskaberne ikke på noget tidspunkt behøvede at lukke for strømmen og varmen, og at priserne ikke blev helt så høje som frygtet.

”At det bliver varmere og lysere i vejret, betyder dog ikke, at vi er færdige med at spare på energien. Vi har stadig krig i Ukraine, der har betydning for forsyningen og energipriserne, og vi har stadig en klimakrise, der gør, at det fortsat er vigtigt, at vi bliver ved med at bruge så lidt energi som muligt. Derfor: Hold fast i de gode energivaner, du har tilegnet dig hen over vinteren”, lyder opfordringen fra Signe Landon fra Verdensmål Centeret.

Der er stadig varme at spare

”Med hensyn til varme, vil mange måske tænke, at der ikke er meget at komme efter i sommerhalvåret. Det er forkert! En stor del af den varme vi bruger, går faktisk til at opvarme det varme vand ,der kommer ud af vores vandhaner og brusere året rundt. Så selvom vi slukker radiatorerne, er der stadig varme at spare i sommerhalvåret”, forklarer Signe Landon og fortsætter. ”Det er især i badet, vi bruger meget varme. Lad mig komme med et eksempel”.

Det koster et brusebad

”Fra en almindelig bruser kommer der 10 liter vand i minuttet. Hvis du bader i 10 minutter, bruger du derfor 100 liter vand. 100 liter vand koster i Albertslund 6,50 kr. Dertil kommer opvarmningen med fjernvarme. Den koster ca. 2,50 kr. I alt bliver det til 9 kr. for et brusebad på 10 minutter. Det lyder måske ikke af så meget, men hvis du bader hver dag, bliver det til 3.285 kr. om året pr. person! Så er du en af dem, der tager lange bade, er der selv hen over sommeren meget at spare, ved at tænke over mængden og længden af bade”, kommer det afslutningsvis fra Signe Landon.