En lille grøn plet i form af en atriumhave på FGU Vestegnen afdeling i Albertslund er blevet til arnestedet for projekt ”fra jord til bord”, hvor eleverne fra basis-holdet er blevet kastet ud i køkkenhavens glæder og udfordringer.
I marts måned 2022 lavede eleverne de første indledende øvelser til at starte deres helt egen spisehave op. Her blev indkøbt værktøj, krydderurter og frø, og sammen med træværkstedet i Ishøj planlagde eleverne, hvordan deres plantekasser skulle se ud. Da foråret bragt sol og frosten slap sit tag i jorden, tog eleverne de første spadestik til deres spisehave.
Det skulle vise sig at være en større udfordring end først antaget, for den gamle atriumhave var tilgroet af buske, der strakte deres knudrede rodnet langt ned i jorden, fortæller folk fra FGU Vestegnen.
”Det var en kæmpe opgave, også meget større end både jeg og mine elever troede, men intet slår følelsen af at overkomme en stor udfordring, og eleverne knoklede løs og var så seje”, fortæller Søs Kristensen, der er basisholdets lærer.
Nu kunne eleverne endelig begynde at indrette og udnytte pladsen i den lille atriumgård. Opretstående jordbærrør og en skillevæg i midten af haven skulle udnytte pladsen i højden og de mange forskellige planter kunne langsomt flytte ind i haven. Der blev sat rabarber, lagt kartofler og sået tomater og agurker. Krydderurterne blev sat i deres fine nye plantekasser. Tiden fløj i godt selskab og april blev til maj mens eleverne var med til at designe, rykke rundt, plante og afprøve deres evner som gartnere og håndværkere.
Efterhånden kom sommeren med sol, og det betød vækst for den lille nyttehave, der voksede i takt med at eleverne fandt ud af, hvordan de enkelte planter skulle passes før de havde det bedst. Før sommerferien kunne eleverne høste de flotteste jordbær og over sommeren begyndte sprøde, søde agurker at dukke op og tomaterne tog også form. Da skolen startede igen i august gravede eleverne en masse kartofler op, der blev leveret ind til køkkenholdet og tryllet om til de lækreste kartoffelmadder til stor glæde for elever og lærere på afdelingen i Albertslund.
Selvom haven jo i sagens natur giver eleverne en større forståelse for natur, kultur og køkkenproduktion, er den i lige så høj grad et pædagogisk værktøj, hvor eleverne kan få lov til at prøve kræfter med fagforståelse, koordinations- og håndværkerevner og samtidig lærer at tage ansvar for noget fælles.
”Jeg ser vores have som et sted, hvor vi både kan øve os og lege med både vores evner og gode ideer. Her skal tingene ikke være perfekte, slet ikke – det vigtige for mig er at eleverne kan se sig selv i den have vi har bygget op. At de tager ansvar og klør på med selvstændighed og gå-på-mod. Og det har de virkelig gjort!”, fortæller holdets lærer Søs Kristensen og griner:
”Skillevæggen i midten af haven blev til stort set uden min hjælp, fordi jeg havde travlt med en anden opgave. Pludselig stod den der, og en lille gruppe elever havde helt selv bygget den. Det kan da godt være at vinklerne ikke er lige rette alle sammen, men jeg er helt ligeglad. Væggen står der og opfylder et formål – jeg er så stolt af dem!”, fortæller hun.
Haven kan også fungere som afsæt til livets lidt tungere og sværere samtaleemner. Det kan være ubehageligt at snakke om personlige problemer, men når kroppen afledes med noget praktisk arbejde, kan det hele glide lidt nemmere. Og en plantes vækst kan sagtens overføres til billedet på et menneskes vækst.
”Her på holdet taler vi for eksempel om hvilke forhold og ”gødning” man har brug for for at gro – og om hvordan man kan gro, selvom man står i dårlig jord. Vi taler om, at man ikke skal lade sig begrænse, selv hvis man har haft dårligere betingelser i sin opvækst, for man kan sagtens vokse alligevel. På den måde bliver de svære samtaler mere håndgribelige”, siger Søs Kristensen.
Selvom efteråret snart banker på døren, holder arbejder med spisehaven ikke fri. Haven er et helårsprojekt og der er masser af forberedelse til næste sæson, som kommer til at fylde skemaet vinteren over. Krydderurterne skal tages ind og overvintre inden døre og samtidig pynte på skolens gange. Der skal også bygges højbede og forspires planter, så afgrøderne får endnu bedre kår til næste år, lyder det fra FGU Vestegnen.
fdue
