Grøn naturplejevirksomhed i vækst: ’Jeg er på en mission – naturen betyder alt for mig’

Der har været op- og nedture i de 15 år, Care4nature har eksisteret. En omlægning af virksomheden i 2017 banede vejen til vækst og en Gazelle. Men gav også mulighed for at fokusere på basale værdier for indehaveren Hans Wernberg

Grøn naturplejevirksomhed i vækst: ’Jeg er på en mission – naturen betyder alt for mig’

”Jeg ønsker ikke at droppe maskiner i naturplejen, men at bruge maskinerne skånsomt efter en grundig kortlægning af naturområderne. Målet er at arbejde mere hensynsfuldt i naturen”, siger Hans Wernberg.

Med skoven som nærmeste nabo på en lille vej i landsbyen Risby tæt ved Albertslund ligger et lille hvidt hus, der rummer privatbolig og hovedsæde for naturplejevirksomheden Care4nature Aps.

Her er ingen stor hal til maskiner og redskaber. Ingen kundevestibule eller lager. Virksomhedens hjerte er en PC, der er placeret på et skrivebord i børneværelset.

Måske ikke lige det, man forventer af en virksomhed, der i 2022 modtog Børsens Gazelle for flot vækst og for mindst at have fordoblet sin omsætning over en fireårige periode.

Men lige netop den ydmyghed afspejler meget godt essensen i indehaver Hans Wernbergs virksomhedsstyring.

”Jeg er på en mission, og mit hjerte banker for at forbedre naturen”, som han siger.

Care4nature blev grundlagt i 2008 ud fra et stærkt ønske om at forbedre tilstanden i den danske natur og højne naturkvaliteten. Det sker indenfor fire hovedområder: bekæmpelse af Invasive arter, naturpleje, registrering af natur og Kursus. Metoderne er i virkeligheden enkle: At læse naturen og tage udgangspunkt der.

Hans Wernberg er uddannet biolog fra Københavns Universitet med speciale i botanik.

”I starten af 00’erne havde jeg flere konsulentjobs, og jeg så at det var almindeligt at udøve naturpleje ved ganske enkelt at køre maskiner hen over og kværne det hele ned. Jeg så, at naturen næsten forsvandt. Jeg besluttede mig for at prøve at ændre de metoder ved at tilbyde viden inden for området. Målet skulle være at lave god naturpleje og få naturen og biodiversiteten tilbage”, fortæller Hans Wernberg.

Det skulle ske ved at kombinere maskinverdenen med den biologiske viden.

”Jeg ønskede ikke at droppe maskiner i naturplejen, men at bruge maskinerne skånsomt efter en grundig kortlægning af naturområderne. Målet skulle være at arbejde mere hensynsfuldt i naturen”, siger Hans Wernberg.

Det blev starten på Care4nature, der i denne måned har 15-års jubilæum.

Maskiner bruges sammen med biologisk viden i naturplejeopgaverne. Privatfoto

Start under finanskrisen

”Care4nature startede i 2008 – det var midt i finanskrisen! Det var også på et tidligt tidspunkt, hvor ordet biodiversitet slet ikke var kendt og kommunerne ikke havde de store ambitioner med naturpleje. Det var et svært valg for mange, om de skulle bruge traditionelle plejemetoder til en traditionel pris eller om de skulle bruge vores hensynsfulde metoder til en højere pris”, fortæller Hans Wernberg.

Gennembruddet for virksomheden kom, da Care4nature fik opgaven med at bekæmpe bjørneklo på et stort område i Aalborg kommune.

”Vi fandt ud af, at vi kunne bekæmpe planten ved at dække hele ådalen til med sort plastik i den tid, hvor bjørnekloen spirer. Det slår planten ihjel i løbet af nogle år”, fortæller Hans Wernberg. ”Vi gjorde mange erfaringer med den opgave. Og selvom mange borgere reagerede over, at naturen var dækket af plastik, kom mange til os året efter og var begejstrede over, hvor effektivt det virkede i bekæmpelse af bjørneklo”.

Care4nature arbejder bl.a. med høslet. Privatfoto

Op- og nedture

Siden er opgaverne vokset. Kunderne er kommuner, boligselskaber og private. Opgaverne er naturpleje og bekæmpelse af invasive plantearter som f.eks. den frygtede pileurt. Men Hans Wernberg tager også ud og holder kurser for folk.

”Vi har haft vores op- og nedture. En stor opgave med naturpleje i Lille Vildmose måtte jeg erkende, at jeg ikke kunne styre, fordi jeg var for langt væk fra opgaven. Vi tabte nok en halv million den gang. Det var dyre, men gode lærepenge. På det tidspunkt var der 21 mand ansat i virksomheden. Jeg fandt ud af, at virksomheden skulle omstruktureres. Derfor indførte jeg i 2017 en ny model, som siden har vist sig at fungere rigtig godt og været en del af årsagen til virksomhedens vækst: I stedet for at have folk ansat, hyrede jeg underentreprenører ind til alle opgaver. Underentreprenørerne lægger et stort ansvar i at udføre et godt arbejde for mig og for mine kunder. Jeg håndplukker virksomhederne efter opgaverne og kender dem efterhånden ret godt. For dem er det vigtigt at udføre opgaverne på bedste måde, for så ved de, at vejen er banet for samarbejde ”.

”Den anden årsag til vores vækst de senere år er, at vi er de eneste i landet som kan bekæmpe den frygtede pileurt. Det har givet os mange opgaver, bl.a. når firmaer skal byggemodne grunde, og finder ud af at her vokser pileurt. Vi har så meget arbejde med at bekæmpe denne invasive art, at vi faktisk ikke kan følge med”.

De små maskiner er skånsomme for naturen. Privatfoto

Blåstempling

”Det har ikke været et mål for mig at skulle have en Gazelle. Men det er da en fantastisk blåstempling og en anerkendelse af, at det arbejde vi gør, er rigtigt”, siger Hans Wernberg.

”Vi har haft rigtig gode år i 2021 og 2022. Målet for mig har ikke været vækst for vækstens skyld. Men jeg har haft det mål at skabe en god og sund virksomhed, ar kunne fastholde omsætningen så meget, at jeg kunne få mere tid med min familie. Det er lykkedes, og jeg har i dag en 30-timers arbejdsuge”, siger Hans Wernberg.

Det er Care4nature

Care4nature påtager sig både opgaver i form af rådgivning, registrering og kortlægning, planlægning af naturindsatser, indsatsplaner, bekæmpelsesplaner og invasive tilstandsrapporter, kurser i bekæmpelse af invasive arter og naturpleje, pleje af grønne områder samt komplette løsninger, skræddersyet til den enkelte opgave.

Care4natures kunder er staten, kommuner og private i hele landet.