Gadebelysning: Vil dæmpe om natten – ikke slukke helt

Forslag om at dæmpe lyset blev sammen med et mål om at halvere strømforbruget sendt videre fra udvalg til kommunalbestyrelse

Lyset skal dæmpes til 10 procent mellem klokken 22-05. Arkivfoto.

Lyset skal dæmpes til 10 procent mellem klokken 22-05. Arkivfoto.

Der skal skrues ned for gadebelysningen i Albertslund, men ikke slukkes helt.

Sådan kan indstillingen fra Økonomiudvalget til kommunalbestyrelsen sammenfattes, efter udvalgets møde tirsdag. Her blev fremlagt tre forslag fra administrationen til at spare på gadebelysningen.

Det ene gik på at dæmpe kommunens LED-belysning med lysstyring til 10 procent, i tidsrummet mellem klokken 22-05.

Det andet var en indstilling om at slukke hveranden gadelampe på mindre veje, stier og boligområder.

Mens det tredje, der var det mest vidtgående, gik på at slukke al gadebelysning undtagen der, hvor der er lovmæssige krav.

Hvordan spare?

Der var ikke politisk opbakning til det sidste forslag, men altså derimod til indstillingen om at dæmpe lyset til 10 procent. For forslag 2 gælder, at Økonomiudvalget støtter målsætningen i forslaget om at halvere strømforbruget, men ikke ved at slukke hveranden gadelampe om natten.

Det siger borgmester Steen Christiansen (Soc.), der er formand for Økonomiudvalget.

“Vi lægger op til at sætte gang i forslag 1, mens vi skal have kigget nærmere på hvordan vi udmønter målet om besparelsen i forslag 2, inden vi sender det videre til kommunalbestyrelsen.”

At dæmpe gadebelysningen til 10 procent vil ifølge administrationen betyde en besparelse på 3-5 procent, svarende til 42.490 kwh om året.

Forslag 2 vil spare kommunen for 708.174 kwh om året, og det mål vil politikerne som nævnt fastholde. Hvordan den besparelse så skal opnås uden at slukke hver anden gadelampe, er indtil videre stadig et åbent spørgsmål.

Utrygt?

Spørgsmålet er så, om en dæmpet eller slukket gadebelysning giver grund til utryghed blandt borgerne i Albertslund. Til det siger Steen Christiansen:

“Jeg kan godt forstå, hvis borgerne bliver utrygge. Men vi er meget optaget af at skabe tryghed, og vi lægger med beslutningen her jo op til, at der stadig vil være lys på gader og stræder om natten, hvor folk går og står.”

Baggrunden for at ville spare på gadebelysningen, som også andre kommuner overvejer, er de stigende energipriser og det generelle fokus på energibesparelser for tiden, på grund af krigen i Ukraine.

Kommunalbestyrelsen holder sit næste møde tirsdag 13. september.

I den første version af denne artikel her på hjemmesiden fremgik det fejlagtigt, at gadebelysningen vil blive dæmpet MED 10 procent. Det er nu rettet, så det korrekt fremgår, at belysningen vil blive dæmpet TIL 10 procent af kapaciteten. Vi beklager fejlen. Red.