Alle ville høre om stedet der ikke findes

Utopia er stedet, der ikke findes. Onsdag var der fernisering på bibliotekets store og anderledes udstilling

Omkring 100 mennesker var forbi Albertslund Bibliotek i onsdags, da biblioteket åbnede udstillingen Utopia. Udstillingen tager udgangspunkt i bogen Utopia af Thomas More, skrevet i 1516 for præcis 500 år siden.

Med bogen opfandt Thomas More begrebet utopi, som den dag i dag lever i bedste velgående. Utopi eller utopia betyder både "det gode sted" og "stedet, som ikke findes", og bogen handler om at turde drømme om et bedre samfund og blive ved med at forsøge at skabe det.

Borgmester Steen Christiansen åbnede udstillingen og sagde bl.a.:

"I Albertslund har utopien en særlig relevans. Vores by er bygget som en utopi, som forsøget på at skabe det ideelle sted at bo. Det er ikke noget man gør en gang for alle. Det er en bestræbelse, man må blive ved med at have."

I udstillingen bliver biblioteksrummet tilflugtssted for en mystisk person fra bogens fiktive ø, Utopia, der er på jagt efter det gode sted i litteraturen. Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Luna Park Scenekunst og Albertslund Bibliotek, og det er en ny type formidling på biblioteket. I hele 2016 vil den ene store udstilling afløse den anden på biblioteket.

Det kom stadsbibliotekar Niels Dejgaard også ind på i sin tale:

"Gennem de seneste år har Albertslund Bibliotek og andre biblioteker søgt at komme med svar på hvilken profil fremtidens bibliotek skal have. En væsentlig facet i dette svar er formidlingen i det fysiske rum, en formidling, der løfter litteratur, musik mv. ud af den fysiske fremtrædelsesform som bogen eller cd'en udgør. En formidling hvor greb som kuratering, iscenesættelse, scenografi og installation bringes i spil i forhold til at formidle indholdet i værket", sagde Niels Dejgaard.

Udstillingen er åben indtil d. 4. marts. I samme periode er der forskellige arrangementer med fokus på utopier. Man kan få en forsmag på udstillingen og se alle tilknyttede arrangementer på bibliotekets hjemmeside, www.albertslundbibliotek.dk.

brie

Foto: Bruno Agerholm