Alle er lige vigtige: Disney-forestilling med 153 Vaiana’er

Danmarks største teaterskole ”SceneKunst” rykker ind i MusikTeatret med jubilæumsforestillinger i juni

Alle er lige vigtige: Disney-forestilling med 153 Vaiana’er

Når jubilæumsforestillingerne Vaiana jr. spiller er der 153 Vaianaer og 90 Mauier. Hvorfor? Så flest muligt får chancen.

Foto: GMiranda

SceneKunst har undervist børn på de skrå brædder i 15 år og holder jubilæumsforestillinger i Albertslund hele juni. Første forestilling 5. juni (se mere på www.mute.dk)

Forestillingen er Disney's Vaiana Jr. Pigen Vaiana vokser op på en lille ø i Stillehavet. Befolkningen sejler aldrig ud på den anden side af det rev, der omgiver øen, men Vaiana føler sig stærkt forbundet med havet. Hun længes efter at sejle ud på eventyr – og en dag får hun sit ønske opfyldt. Sammen med den selvglade halvgud Maui begiver hun sig ud på en actionpakket sejltur, der skal redde hendes ø fra en frygtelig fare.

Alle er lige vigtige

Alle 1200 elever er lige vigtige for ”SceneKunst”. Derfor er der også 153 Vaiana’er til jubilæumsforestillingen.

”Børn, der har det svært i skolen, fortæller, at hos os kan de være sig selv. Det er vigtigt for os, at der er professionelle rammer om forestillingerne, men vi er mindst lige så stolte over den succes eleverne tager med sig videre i livet,” siger Russell Collins, der sammen med Christina Anthony startede SceneKunst. De er begge skuespillere og instruktører fra The Kogan Academy of Dramatic Art i London.

De får teenagere til at stå op tidligt om morgenen. Forsigtige børn skråler højt på scenen. Det er det, SceneKunst kan. SceneKunst har undervist børn i teaterkunst i 15 år. Med princippet at alle børn er lige vigtige har mere end 7000 børn stiftet bekendtskab med teater, musik, sang og dans i løbet af årerne. Nogle af eleverne er gået videre med uddannelser inden for teater, musik og dans, men de allerfleste bruger deres erfaringer fra scenen i deres liv i andre professioner.

“Vores forestillinger er professionelt produceret, så alle vores elever får oplevelsen af at være med i en forestilling af højt niveau. Det team-samarbejde som skal til for at skabe teater, giver et sammenhold, som ikke kan sammenlignes med noget andet og som giver mange venner for livet,” siger Christina Anthony, der er kunstnerisk leder og står for at skrive og arrangere alle shows.

Scenen giver mod

Mange elever har igennem tiden opdaget, at de tør en masse på scenen og blandt deres SceneKunst-venner, som de måske ikke ville turde i skolen.

“Vi har alle mulige forskellige børn,” siger Christina Anthony. Hun har også oplevet elever, som stortrives i teaterundervisningen og først langt senere får at vide, at eleven har haft store udfordringer i skolen.

”Men hos os, der kører alting, og eleven er helt med,” siger hun.

Russell giver sit bud på forskellen: ”Her er man ikke ekspert, men undersøgende nysgerrig. Man skal turde være på scenen og lærer at improvisere. Når man improviserer, lærer eleverne at tænke og handle hurtigt. Det er vigtigt at kunne holde mange bolde i luften og samtidig opnå det, ens karakter ønsker. De evner kan bruges i mange aspekter af livet.”

SceneKunst er en privat teaterskole, hvor børn fra 4 – 18 år lærer at spille skuespil, synge og danse. I dag er der 28 SceneKunst teaterskoler fordelt på 9 steder, og 1200 elever.

Alle er med i forestillingerne som spiller i MusikTeatret i hele juni måned. Når jubilæumsforestillingerne Vaiana jr. spiller er der 153 Vaianaer og 90 Mauier. Hvorfor? Så flest muligt får chancen.