Albertslund vil se lyset

Ny belysningsplan skal give os fremtidens lys. I forvejen eksperimenteres der med belysning rundt om i kommunen, og der er gan i et helt nyt udviklingsprojekt om LED-lys.

Nu skal det være. Albertslund vil være i front, når det gælder belysning.

Sidste uge vedtog Kommunalbestyrelsen en belysningsplan, der sætter rammerne for fremtidens lys i Albertslund.

Samtidig er kommunen gang med et projekt til udvikling af fremtidens lysarmaturer. Et projekt, man har søgt om støtte til hos ELFORSK.

Projektet handler om miljø- og energirigtige lysarmaturer til park- og tunnelbelysning i kommunen. Ikke med gammeldags el-pærer. Men med moderne LED-lys – altså lysdioder. For netop på det område ligger fremtiden, og i Albertslund Kommune vurderer man, at LED-bestykkede armaturer er tilgængelige om få år.

"Udviklingsprojektet gennemføres i et samarbejde mellem lampefirmaet Louis Poulsen, energiselskabet Dong Energy A/S, designeren Mads Odgaard med arkitekt Einar Seerup som projektleder," fortæller driftsdirektør Carsten Bluhme, Albertslund Kommune.

"Louis Poulsen A/S er forhandler af den såkaldte "Albertslund lampe" – det populære og meget anvendte belysningsarmatur til park- og stibelysning. Firmaet har sammen med Mads Odgård bl.a. udviklet det nye vejbelysningsarmaturer ICON, der i dag anvendes i stort omfang hvor Dong Energy i disse år udfører kabellægning af luftledninger og nye belysningsanlæg."

Man kan se et eksempel på et LED-armatur. Det findes i tunnellen ved Egelundcentret og er kun opsat på prøve.

Prøve-armaturet nedtages inden jul, og der skal nu foretages de nødvendige undersøgelser og målinger af effekt mv. inden nedtagning.

"I januar opsætter vi et prøve-armatur fra lampefirmaet Philips med LED-lyskilde i tunnellen ved krydset Roholmsvej-Trippendalstien. Dette armatur vil nøje blive undersøgt med hensyn til energieffektivitet, hærværkssikring mv.," siger Carsten Bluhme.